Вижте символитe, за коитo ще спират вече мачoвe и у нас

09:14
Вижте символитe, за коитo ще спират вече мачoвe и у нас
Всеки съдия има право да прекрати футболна среща, ако види на стадиона расистски и ксенофобски символи. Кои точно, европейската футболна асоциация определи чрез специален каталог, който е бил или ще бъде изпратен от централата на всички страни членки.

Списъкът (виж по-долу)е изготвен от организацията FARE (Football Against Racism in Europe), която си е поставила за цел да изкорени всякакви прояви от този род в най-популярната игра. В това си начинание FARE срещна пълна подкрепа от страна на президента на УЕФА Мишел Платини. Френската футболна легенда, който оглави организацията с големи амбиции, обяви борбата с расистките и ксенофобските прояви за една от главните си цели. Инициативата му бе кръстена "Уважение" и създаването на каталога със забранените символи е част от нея.

Според разпорежданията на УЕФА всеки главен съдия е длъжен внимателно да следи дали на стадиона има подобна символика и може дори да прекрати срещата. Вероятно преди това той ще трябва да поиска от домакините или организаторите отстраняването на обидните за спортистите плакати, но все пак крайната мярка е именно преждевременен край на срещата.

В каталога на УЕФА са събрани общо 13 различни символа, като повечето са свързани с фашизма, нацизма и расизма изобщо. Авторите му уточняват, че някои от символите не са били създадени като обидни за хора от друга раса или с различни убеждения, но впоследствие са получили именно такова тълкуване. Става въпрос за свастиката, символа "трискеле",келтския кръст и други. Много от запалянковските групировки са избрали за свой символ именно някой от тях, което автоматично ги поставя под ударите на забранителните разпоредби на УЕФА.

В наредбата за провеждането на българското първенство все още няма изричен текст, според който мач може да бъде прекратен заради расистски и ксенофобски символи. Това обаче вероятно ще стане факт, защото подобни инциденти у нас зачестяват. На последното дерби ЦСКА - Левски например бяха издигнати бели свастики, направени от хартия, вероятно изработени след влизането на стадиона. Келтските кръстове отдавна са задължителен атрибут на повечето крайни фракции на агитките, по телата на феновете се виждат татуирани почти всички символи от каталога на УЕФА. (24часа)

ЗАБРАНЕНИТЕ СИМВОЛИ

Келтски кръст - символизира превъзходството на бялата раса.

Чук и меч - кръстосани, двата символа представляват знак за единство между работниците и войниците. Често е използван от младежката организация "Хитлерюгенд".

Зъбчато колело - обикновено се комбинира с други символи и се използва като емблема от организации, пропагандиращи нацизма.

"Хамърскинс"
- представлява два кръстосани чука. Използва се от неонацистите в цял свят и символизира единството между белите работници.

"Ирминсул" - древносаксонската колона символизира единството между всички представители на бялата раса. Била е използвана от СС-частите.

Свастика - безспорно най-популярният нацистки символ, останал от времето на хитлеристка Германия и превърнал се в емблема на етническите чистки.

Нацистки орел - древноримският символ се комбинира с редица нацистки символи. Използва се и като емблема от някои футболни отбори.

Ку-клукс-клан - белият кръст с капка кръв по средата е символ на едноименната расистка организация в САЩ.

Железен кръст - германски военен символ от 1813 г., превърнат от нацистите в медал. Често се използва от неонацистите.

WAR. - в случая става дума за абревиатура, която не значи "война", а White Aryan Resistance, т.е. Бяла арийска съпротива.

"Бяла власт" - юмрукът е синоним на превъзходството на арийската раса. Заражда се като противовес на "Блек пауър" или "черната власт" - организации на чернокожите.

Черно слънце - има 12 лъча и е бил използван като религиозен символ на СС.

"Трискеле" - много подобен на свастиката, този древен келтски символ се използва от неонацистки и расистки групировки в Южна Африка. Значението му е "кръв и чест".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pirin_fen
25.09.2009 22:45

*sick* *thumb_down* Защо не забранят и комунистическите символи като червената петолъчка и знака "сърп и чук" и т.н.??? Комунистическите режими по света не заслужават ли същата участ и присъда както нацизма, или не - нацизма е "по-черен и от дявола"... ама нека не навлизаме в тая "смардня", наречена политика и история, че доста ще се "размирише"...
Тези глупави забрани могат да имат и обратен ефект.
Аз съм против!

maksimus
25.09.2009 18:35

остава да забранят и да се говори,та стадионите да заприли4ат на библиотека. и после да си играиат сами 4е ниама да жоди никои *evil*

StGerrard
25.09.2009 17:52

барса фен е много прав.. махнете свастиките и си направете едно голямо знаме със къдрава българска псувня.. ефекта е доста по-голям а и няма да ви спрат мача..

Bboy1912
25.09.2009 16:41

Опа сори не видях това за хъмърскинс сорри *stop*

muso
25.09.2009 13:51

Хи-хи. Миньоро сега трябва да си сменят емблемата - ХАМЪРСКИНС *joking*

vrajev
25.09.2009 11:31

fishky за ба уест хям енблемата зарежи ко ше кажеш за лацио *smile*

ickata82
25.09.2009 11:02

Нямам думи просто централата искът да направят нещо което е супер тапо забраняват еди кво си, ми то по тая логика могат да ми забранят да дишам и да викам и кво ще стане?!!? *sick*

ceco26
24.09.2009 17:36

Първо, че тия знаци сегашното, неграмотно и просто, поколение не ги знае или поне повечето от тях и второ, че расизма в България не е толкова разпространен, колкото уж модерно селяндурско поведение, характерно с псувни най-вече.

koliyo
24.09.2009 16:52

ЖЕЛЕЗЕН КРЪСТ
Най-висшата военна награда в Германия е железен кръст със сребърен кант, учреден от Фридрих Вилхелм ІІІ Пруски през 1813 година по време на войната с Наполеон. По време на Втората световна война Хитлер добавя към този кръст и нацистка свастика, която официално е премахната през 1957 година.
В хералдиката тази форма най-често се нарича "forme" или "pатте" (на фр. - "лапа"), заради формата си, която напомня четири лапи.
..... ....... ........ .......... .......... ................ ..............
железния кръст и сега е символ в немската армия така че не на немските военни на наши мачове *wink* ......и пак НЕ СЪМ СКИН само са ми смешни тия забрани

koliyo
24.09.2009 16:45

"Бяла власт" - юмрукът е синоним на превъзходството на арийската раса. Заражда се като противовес на "Блек пауър" или "черната власт" - организации на чернокожите.......... *thinking* Интересно ми е щом
"Бяла власт" е забранен не трябва ли да се забрани и "Блек пауър"
или и това е расизъм *wonder* (тука виждам двоен стандарт) *angry*

koliyo
24.09.2009 16:40

mafiota83 ti osтави ЪестХям..ами Лацио горките кой ще ги пусне тука с тия орли на фанелките *joking* .... *wonder*

fishky
24.09.2009 15:57

Еми Уест Хям ще бъдат с нова емблема, как лъв ги оправя например !

kiko_pz88
24.09.2009 15:48

тия да помислат как да подобрат балгарският футбол а не да се занимават сас това какво се вее по трибуните ще веем квото си искаме нема да ни спрат но ще страда някои за това кой знае сас колко са го подкупили тоя дето ги е измислил *evil*

mafiota83
24.09.2009 15:41

добре ами помислихте ли тогава че има хамърскинс на емблемата но Уест Хям

arsenov
24.09.2009 14:18

тия с пречупените кръстове елате в германия да ви заведа в дахау във концлагера да видите за кво става реч и кви хора са там ежедневно и елате да извадите тук пречупен кръст и ви усигоряват веднага жилише безплатно за няколко годинки.

MiroVr
24.09.2009 14:13

Чл. 39. от Конституцията на България!
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин!

darkspeed
24.09.2009 13:53

Проблема е че сте идиоти, не друго *smile* .Дали например в Англия отбора като пада феновете ще веят пречупени кръстове!?Ми вадете си емблеми там, да ви прекратяват мачовете, и без това колкото по-малко бг футбол, толкова по-добре за футболната общност *joking* .

plezliooo
24.09.2009 10:55

*joking* това може би не е убидно а и така като гледам мисля че големите клубове у нас и по точно агитките трябва да сменят изцяло знаметана и плакатите

skullhead
24.09.2009 10:54

Смърт за тези глупаци, ще си вадя каквото си искам на стадиона.Расизма им е проблема, вместо да гонят корупцията и уговорените мачове, те с расизма се занимават, който дори не е на игрището, а по трибуните!Вместо да подобравят играта, те слагат забрани на феновете!

Barca_fen112
24.09.2009 10:14

Добре ама тука никъде не видях забрана за среден пръст и плакати с псувни *sick*