Седем ключови етапа, които могат да решат Тур дьо Франс

14:59
Седем ключови етапа, които могат да решат Тур дьо Франс

Тур дьо Франс се завръща през 2019 г. и предимно планинските етапи би трябвало да фаворизират най-силните катерачи в пелотона. В следващите редове ще разгледаме седем от етапите, които могат да се окажат ключови в битката за жълтата фланелка по време на 106-то издание на състезанието.

11 юли – етап 6

На тази първа среща на върха би трябвало да се образуват първите по-сериозни разлики. „В този етап сме построили допълнителен 1 километър нагоре със среден наклон от 9.5 процента. Оттук колоездачите ще се обърнат. Ще им бъде още по-трудно, защото изкачването се увеличава”, заяви директорът на Тура Кристиан Прюдом.

19 юли – етап 13

Единственото състезание по часовник в Обиколката на Франция ще се проведе в покрайнините на град По в Южна Франция. В тази 27-километрова отсечка ще бъде единственият шанс на специалистите по часовник да покажат на какво са способни. „Теренът е подвижен с наклон от 7 процента на върха. Не е толкова труден, колкото този от миналата година”, призна Тиери Гувену, един от планиращите Тура.

20 юли – етап 14

Изкачването на Кол дьо Турмале в центъра на Пиринеите е най-посещаваният високопланински етап в Тур дьо Франс. Той е пуснат за първи път през 1910 г. През тази година етапът ще е сравнително кратък със своята дължина от 117 км. Последното изкачване до финала е 19 км и при среден наклон от 7.4 процента. През 2010 г. именно тук се разрази голяма борба с мъглата, а Алберто Контадор и Анди Шлек водиха голяма битка помежду си.

21 юли – етап 15

Крайният етап в Пиринеите определено може да предложи драма. Той минава през останките от крепости на катарите и завладяващи геоложки формации и хълмове, които са толкова стръмни, че често се налага туристите в региона да бутат колите си. Почти 12-километровото спускане след това е като скок в неизвестното.

25 юли – етап 18

С върхове от над 2000 м. надморска височина, великите алпийски класики на Варс, Изоард и Галибиер са всеизвестни. През тази година за първи път от 2011 и трите планински прохода ще попаднат в Обиколката на Франция. Преди финалната линия състезателите ще преминат през много технично и опасно спускане.

26 юли – етап 19

Пелотонът ще премине над върха на Кол де л’Изеран, който се намира на 2770 метра надморска височина. Колоездачите ще преминат през 13-километрово катерене, преди да се спуснат в стръмната долина. Следва преминаване около язовира Тин и ново изкачване от 7.5 км преди финала.

27 юли – етап 20

Този етап е труден както заради спусканията, така и заради последното изкачване до върха /33.4 км/. Това е последният етап, преди Тура се прехвърли към столицата Париж за 21-ия етап. Само веднъж този етап, започващ от Албервил, е бил в състезанието. Тогава бе спечелен от колумбиеца Нелсон Родгирес. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация