Симеон Славчев: Не съм изненадан от решението на Балъков

16:19
Симеон Славчев: Не съм изненадан от решението на Балъков

Симеон Славчев е едно от най-разпознаваемите имена на български футболисти, играещи в чужбина. Българският национал защитава цветовете на Карабах, с който стана шампион на Азербайджан през месец май. Полузащитникът даде интервю за Sportal.bg, в което сподели впечатленията си по време на лагера на тима в Австрия, където Карабах се изправи срещу Лудогорец в контролна среща. Славчев коментира и други интересни теми, сред които е и националният отбор на България.

Зарасти, Мони! В момента си на лагер с Карабах в Австрия. Разкажи ни как протича подготовка на тима ти. 

Здравей! Подготовката мина добре. Здрав съм и натрупах физически сили. Всичко беше много професионално.

Имаше възможността да играеш в контрола срещу шампиона на България Лудогорец. Как видя състоянието на отбора след привличането на новите чужденци? 

В Карабах всички знаят за Лудогорец и техните възможности. Получи се един равностоен и добър мач. Направи ни добро впечатление Антон Недялков и Чибота.

Нека се върнем на клубния ти отбор - Карабах. Преди точно два месеца тимът спечели титлата в Азербайджан за шести пореден път и общо седми в историята на клуба. Какви са целите пред отбора след толкова успешен цикъл? 

Треньорът и клубът са доста амбициозни. Целите последните години са европейските турнири и участието в тях. Били сме веднъж в Шампионска лига преди две години и искат пак да участваме при големите. Стилът тук е комбинативен и преобладаващо владение на топката.

Доколко смяташ, че е възможен пробив на Карабах в Европа? 

Напълно е възможно, защото се работи професионално и през последните шест години сме участници в евротурнирите.

Успя да достигнеш до един от големите грандове в Португалия - Спортинг (Лисабон). Какво не ти достигна, за да се наложиш в отбора? 
 
Дълга история и много хора не знаят какво е зад кулисите. Осъзнал съм нещата и не успях да грабна този шанс. Няма смисъл да навлизам в подробности.

Следиш ли родното първенство? На българските отбори предстоят сериозни мачове в Европа това лято. Какви шансове даваш на родните ни клубове в евротурнирите? 

Следя и се надявам на добра българска кампания от тяхна страна. Всяка година в чужбина ме питат кой от България играе в Европа, а аз не мога да изредя отбори. Ако се направи хубава кампания от тях, е в полза на българския футбол и хората. Все пак е престижно за всички. 

Можеш ли да направиш сравнение между футбола в България и този в Азербайджан? 

Не желая да го коментирам, благодаря.

Замислял ли си се за завръщане в България и имал ли си възможността да го направиш през последните години? 

Имало е случаи, но за момента искам да се докажа в чужбина и да направя добра кариера. В бъдеще нищо не се знае, но позитивите да си в чужбина са повече.

Нека си поговорим за националния отбор. Напоследък темата е доста болезнена за всички заради слабото представяне на тима в европейските квалификации. Остана ли изненадан от решението на Красимир Балъков да не те повика в представителния тим? 

Не съм бил изненадан. Моето първенство свърши на 12-и май, а националният отбор се събираше около 29-и. Това е доста дълъг период, в който да поддържам форма само физически. Това също са неща зад кулисите, но не съм тръгвал да давам обяснения. В момента тренирам здраво, за да съм във форма и да съм здрав. Стисках палци. Не съм аз човекът, който да коментира. Доста неща се изказаха от компетентни и некомпетентни хора, но реалността е такава. 

Ти си продукт на една от най-силните школи в България, от която тръгнаха доста футболисти - тази на Литекс. Какво би посъветвал подрастващите, защото очевидно, някъде има нещо сбъркано? 

Литекс беше перфектната школа. Работеше се с желание от страна на треньорите и правилно. Бяхме в малък град, където Всички, особено Гриша Ганчев, знаеха кой какво прави. Ние мислехме само за футбол, гледахме футбол, интересувахме се от футбол. След тренировка сме оставали да тренираме още. Тогава телефоните още не бяха на такава мода и реалният свят беше отвън, а не в дисплея. Но вина има поколението преди нас и манталитетът. Дълга тема е.

Докъде се разпростират мечтите ти? Мечтаеш ли да облечеш фланелката на конкретен клуб?

Мечтата ми е за дълга и успешна кариера. Фен съм на английския футбол. Имах възможност да се докосна леко до него и му симпатизирам. Фен съм на Ливърпул.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация