Хошу и Сето вървят по график за дубъл в съчетаното

09:09
Хошу и Сето вървят по график за дубъл в съчетаното

Унгарката Катинка Хошу се приближи на крачка от това да стане първата жена, която печели пет световни титли в една дисциплина, след като даде най-добро време в неделните серии на 400 м съчетано.

„Желязната дама“, която спечели първия си златен медал в дисциплината преди десетилетие в Рим, финишира за 4:35.40, пред японката Ю Охаши и китайката Йе Шивен. 30-годишната световна рекордьорка и олимпийска шампионка завоюва четвъртия си последователен златен медал на 200 м съчетано по-рано тази седмица и ще се завърне в басейна за финала по-късно тази неделя в последния ден на Световното в Гуандзю, Южна Корея.

Японецът Даия Сето, който триумфира на 200 м в четвъртък, също остана в график за дубъл в съчетаното, след като бе най-бърз на 400 м пред холандеца Ариан Нипинг и американеца Джей Лидерланд. Нипинг бе изненадан от резултата си в сериите. „Не се класирах за Световното с квалификационно време, изпратиха ме заради подобрението в резултата, което направих“, сподели холандецът. „Сега съм втори в сериите и това наистина ме изненада приятно“, добави той.

Защитаващият титлата си Чейс Калиш от САЩ пропусна финала, след като остана 10-ти. Сънародникът му Кейлъб Дресел вероятно ще опита да спечели седми златен медал на шампионата, повтаряйки постижението си от Световното в Будапеща преди две години, след като щафетата на САЩ на 4х100 м достигна финала. Очаква се Дресел да плува в бътерфлая, но определено няма да бъде лесно за американците, след като Русия даде заявка за златото с най-бързо време в сериите.

Великобритания също ще бъде заплаха за „янките“ при наличието на олимпийския шампион Адам Пийти. Дънкан Скот заяви, че достигането до финала е било огромно предизвикателство предвид сериозната конкуренция в дисциплината. „Толкова много различни страни са способни да сформират конкурентни отбори, така че класирането за финала бе само по себе си много трудно. Така че ние си свършихме работата, завършихме четвърти и се чувстваме добре преди финала довечера“, добави той.

В дисциплината при жените, САЩ даде най-добро време в сериите пред Австралия и Италия. По-рано в неделя, Swimming Australia защити укриванто на положителната допинг проба на Шейна Джак, докато един от нейните съотборници проведе публична кампания срещу китаеца Сун Ян. Джак отпадна от състава на Австралия преди шампионата в Гуандзю, като плувкинята и Swimming Australia първоначално заявиха, че отсъствието й е продиктувано от „лични причини“.

Главният изпълнителен директор Лий Ръсел сподели, че това е било заявено от поверителност, докато се провеждало разследване от Австралийските антидопингови власти. Южнокорейската полиция заяви в неделя, че са арестували чуждестранен спортист след участието му в Гуандзю по подозрение за сексуално посегателство в нощен клуб. Официално лице от полицията в града добави, че той е под разследване, но не даде допълнителна информация. Инцидентът стана само ден, след като двама южнокорейци бяха убити, а няколко състезатели по водна топка ранени, след срутване на горната тераса на нощен клуб. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация