АЕК Ларнака разгроми Левски на "Герена"

21:26
АЕК Ларнака разгроми Левски на "Герена"

Левски беше унизен с 0:4 от АЕК (Ларнака) насред стадион "Георги Аспарухов" във втория квалификационен кръг на Лига Европа и излетя безславно от турнира. Капитанът на гостите Иван Тричковски записа името си в историята си, като отбеляза и четирите попадения във вратата на Милан Миятович. Десетката беше точен първо в 8-ата минута от дузпа, след което се разписа последователно в 29-ата, в 75-ата и в 82-ата минута. Така 26-кратните шампиони на България напуснаха надпреварата след общ резултат 0:7. Подобно нещо никога не се бе случвало досега в историята на "сините" при участието им в евротурнирите, когато става въпрос за сблъсъците от два мача. Кипърците изравниха постижението на Лацио, който държеше еднолично рекорда за най-голяма победа срещу българите на "Герена". През 2009 година "орлите" разбиха Левски със същия резултат на "Герена" в групите на ЛЕ.


Тимът на Петър Хубчев беше надигран по всички показатели пред празните трибуни в една среща, която влезе в историята.


На стадион "Георги Аспарухов" двубоят стартира с преднина от три гола за гостите, които спечелиха с 3:0 в Ларнака. Около 300 деца подкрепяха столичани, които изтърпяват наказание, а 35 бяха привържениците дошли от Кипър.


Още в 15-ата секунда се строполи на земята и получи травма. Халфът получи лекарска помощ, но след минута се опита да се върне на терена. През това време Левски направи първата си атака и пропусна страхотно положение. Костов изведе връхлитащия Найденов, който центрира остро към Робърта, но холандецът от 10 метра стреля слабо и вратарят Тоньо спаси. Това наистина беше отличен шанс на "сините", който можеше да промени развоя на срещата. Веднага след това Тиам пък беше изнесен на носилка и заменен от Илия Юруков.


При следващата атака защитата на столичани беше преодоляна, като Райнов фаулира Яну в наказателното поле. Реферът посочи бялата точка, а капитанът Тричковски беше точен в 8-ата минута и окончателно изхвърли Левски от турнира.


Попадението означаваше, че Левски трябва да вкара пет гола, за да продължи. По-добрият състав на кипърците пък натрупа самочувствие и всяка атака беше опасна, докато "сините" трудно организираха атаки. Крайните защитници Горанов и Найденов бяха активни. Именно след едно подобно включване на капитана, зоната му остана свободна и Яну беше изведен зад защитата, след което центрира към Тричковки, който беше оставен сам от Д.Иванов и Найденов и от въздуха реши спора в този сблъсък - 0:2.


Секунди по-късно Хевел пропусна сам срещу Миятович, черногорецът се хвърли в краката му и спаси.


След три минути Костов стреля в ръцете на Тоньо, а Юруков и Паулиньо пробваха неточни изстрели. Всяка контраатака на гостите беше опасност за рехавата и нестабилна защита на столичани, които в атака не успяваха да задържат продължително топката и да създават положения. 

 

Втората част започна без промени в двата състава, а Паулиньо пропусна да намали в 50-ата минута, когато проби в наказателното поле, но Тоньо спаси удара му с левия крак. Гостите обаче с лекота стигаха близко до Миятович, но за радост на "сините" не успява да завършат с точен изстрел.
Франко Мазурек замени Костов още в 52-ата минута, а Тричковски беше близо до хеттрик.
Аржентинецът на Левски пробва удар, който Тоньо без проблеми спаси, докато Райнов и Горанов получиха картони.
Здравко Димитров беше третата смяна на Хубчев, който го пусна в игра в 68-ата минута на мястото на Стаси Иванов.

 

ЛЕВСКИ - АЕК 0:4 (0:3 в първата среща)


0:1 Тричковски (8-дузпа)
0:2 Тричковски (29)
0:3 Тричковски (75)
0:4 Тричковски (82)


ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Mиятович; И. Найденов, Иванов, Рейш, Горанов; Тиам (6-Юруков), Райнов; С. Иванов, Робърта, Паулиньо; С. Костов (52-Мазурек)


Старши треньор: П. Хубчев


АЕК (4-3-3): Тоньо; Раул, Мойсов, Гонсалес, Хевел; Саастре, Трайолс, Касес; Акоран, Яну, Тричковски


Старши треньор: И. Идиакес

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация