Джак: Ще се боря да се завърна в басейна

14:01
Джак: Ще се боря да се завърна в басейна

Австралийската плувкиня Шейна Джак заяви, че ще се бори да изчисти името си след положителната допинг проба, дадена на изминалото Световно първенство в Гуандзю, Южна Корея.

20-годишната състезателка в свободния стил отпадна от състава дни преди старта на шампионата, след като даде положителна допинг проба за употребата на лигандрол – забранена анаболна субстанция, в тест, проведен на 26 юни. Изправена пред задължителна четиригодишна забрана, тя заяви в социалните мрежи, че не е е знаела как субстанцията е попаднала в тялото й.

След брифинг с Австралийската анти-допингова агенция (АСАДА) в Бризбейн, Джак сподели, че разследванията за изчистване на името й са вече в ход. „Започнахме процеса, което е наистина страхотно“, сподели тя пред журналисти. „Щастлива съм от развитието по случая и няма да спра, докато не докажа невинността си и не се преборя за завръщане в басейна, защото това е моята мечта и никога няма да я предам“, сподели тя.

Джак, част от австралийската щафета на 4х100 м свободен стил, която постави световен рекорд по време на Игрите на добра воля в Голд Коус миналата година, повтори отново, че не знае как забраненото вещество е попаднало в тялото й. „Все още текат разследвания, не може да изясним това с никого за момента. Все още разследваме случилото се, но няма да оставим нещо непроверено“.

Джак разкри за своя допинг тест в социалните мрежи в последните дни на Световното първенство, опозорявайки тима, след като сънародникът й олимпийски шампион Мак Хортън отказа да сподели почетната стълбичка с китайския плувец Сун Ян в знак на протест. Сун, който изтърпя тримесечно наказание за употреба на допинг през 2014, се състезаваше в Гуандзю, докато Международната анти-допингова агенция (УАДА) искаше преразглеждане на решение, според което китаецът е изчистен от обвиненията, след отказан тест миналата година.

Swimming Australia също отнесе критики след случилото се с Джак, след като стана ясно, че резултатите й от допинг теста са били пазени в тайна седмици наред. От SA се оправдаха с това, че са били спрени от разкриване заради споразумение за конфиденциалност с АСАДА. Джак сподели, че се е съгласила със SA, да не разкриват за случая й по-рано. „Ако трябва да бъда напълно честна, SA бе непрекъснато до мен и ние работим заедно през цялото време. Всяко решение, което взехме, бе направено заедно…ние бяхме екип и бе отборна работа през цялото време“, допълни тя.

Джак може да получи максималната забрана от четири години от АСАДА, но наказанието може да бъде намалено при смекчаващи обстоятелства. Адвокатът на Джак заяви, че очакват допълнително сътрудничество от АСАДА в следващите 4-6 седмици. „Тя бе много искрена към днешна дата – нещо, което не бе длъжна да прави“, сподели той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация