Босът на Шалке предизвика расистки скандал

15:34
Босът на Шалке предизвика расистки скандал

Председателят на управителния съвет на германския ФК Шалке Клеменс Тьонис беше обвинен в расизъм, след като на форум за борба с климатичните промени предложи, вместо да увеличават данъците, да се осигури финансиране за изграждане на електроцентрали в Африка, така че местните жители „да спрат да изсичат дървета, за да правят деца в тъмното”.

Скандалът срещу расистката забележка Тьонис за намаляване на раждаемостта в Африка чрез електроцентрали се разрасна още повече след като министърът на правосъдието на Германия го коментира. Кристин Ламбрехт, представляваща социалдемократите, остро критикува Тьонис , съобщиха германските медии. Тя каза, че „всеки, който разпространява крещящ расизъм, вреди на стотици хиляди футболни фенове“ и отбеляза, че „преобладаващото мнозинство /от тях – бел ред./, очевидно е човечно и толерантно“. Министърът призова Германската футболна асоциация (DFB) да вземе мерки във връзка с инцидента.

“Трябва да стане ясно: няма да позволим това да разедини нацията. Расизмът трябва да се критикува шумно и ясно навсякъде: в социалните мрежи, в клубовете, на работното място и на футболното игрище. Интеграцията в спорта става по-бързо отвсякъде другаде. Никой не е може да си позволява да създава заплаха от това.”, каза тя.

Както вестникът Neue Westfälische съобщи по-рано, Тьонис, който също е собственик на германска верига за производство на хранителни стоки, беше основен говорител на индустриално събитие и критикува увеличенията на данъците, предназначени да се борят с изменението на климата. Той предположи, че ще бъде по-добре да се финансира изграждането на 20 електроцентрали в Африка всяка година.

По-късно се извини за забележката си и я нарече „глупава“. Сега обаче той е изправен пред последствията. Комитетът по етика на Германската футболна асоциация ще обсъди инцидента по време на следващото си заседание на 15 август, заяви нейният ръководител Николас Шнайдер пред германската информационна агенция ДПА. Според длъжностното лице те ще оценят и извинението на Тьонис.

Комитетът обаче не може да предприема никакви действия, тъй като зависи от DFB да вземе решение. Президентът на лигата Райнхард Раубал вече критикува Тьонис, казвайки пред ДПА, че „това не може да бъде пренебрегнато”. Той също така критикува публиката, която аплодира бурно расистката реплика на боса на Шалке.

“Това, което ме накара още повече да се притеснявам от тази напълно неподходяща забележка, е, че аплодисменти приветстваха тези думи. Това е нещо, което не мога да приема по никакъв начин.”, заяви Раубал, който също е президент на Борусия Дортмунд. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация