Матеус: Ковач може да влезе в историята на Байерн

20:09
Матеус: Ковач може да влезе в историята на Байерн

Легендата на Байерн Мюнхен Лотар Матеус е на мнение, че критикуваният старши треньор на баварците Нико Ковач може да влезе в историята на клуба и да последва успешни наставници като Отмар Хитцфелд и Юп Хайнкес.

В интервю за АФП преди откриващия двубой на Байерн срещу Херта Берлин от Бундеслигата в петък, световният шампион с Германия от 1990 сподели, че Ковач може да задмине постиженията на най-успешните треньори в историята на Байерн и да изведе клуба до триумф в Шампионската лига. „Мисля, че Ковач може да влезе в историята на Байерн и да последва Отмар Хитцфелд, Юп Хайнкес и Удо Латек“, заяви 58-годишният Матеус за АФП.

Ковач бе под постоянно напрежение в своя първи сезон начело на Байерн миналата година и бе изправен под постоянни критики в съблекалнята, въпреки че постигна домашен дубъл. „Той завоюва дубъла при трудни условия миналата година. Показа, че може да се бори. Той е футболен експерт и смятам, че през този сезон ще му бъде по-лесно“, допълни легендата на баварците. Матеус, който спечели седем шампионски титли с Байерн като играч, каза, че Ковач е бил „оставен сам“ от играчи, които „са любимци на собствениците“.

Той предположи, че хърватинът ще има по-лека задача да ръководи състава, след като с мюнхенци по различни причини се разделиха Ариен Робен, Франк Рибери и Матс Хумелс. „Според мен младите играчи, с които той разполага, притежават потенциала, качеството и психическата устойчивост, от която Нико се нуждае, за да практикува такъв стил футбол“, обясни Матеус.

58-годишният германец е на мнение и, че Байерн все още притежава всичко в играта, за да спечели отново Шампионската лига. „Байерн има 17 играчи, които са на най-високо ниво, но не може да си позволи да страда от много контузии през сезона. Ако някой германски клуб триумфира в Шампионска лига, то това ще бъде Байерн“, изрази увереност той.

След като шампионът в Бундеслигата през изминалата кампания се реши в последния ден на първенството, мнозина в Германия определят Борусия Дортмунд като основен фаворит за титлата. Подгласникът на Байерн се подсили през лятото с Торган Азар, Юлиан Брандт, Матс Хумелс и Нико Шулц, като дадоха заявка, че ще спрат седемгодишната хегемония на баварците в Бундеслигата. Въпреки това, Матеус смята, че независимо от липсата на гръмки трансфери, Байерн остава основен претендент за осма поредна сребърна салатиера. „Дортмунд инвестира много през този трансферен прозорец, но все още не притежава качеството на Байерн. Има повече играчи от Байерн, които могат да отидат в Дортмунд, отколкото обратното“, сподели Матеус.

Той призна, че, като цяло, Бундеслигата изостава по отношение на качество от английската Висша лига и испанската Ла Лига. „Други страни задминаха Германия, всички видяхте какво сториха английските клубове миналия сезон и испанските през последните няколко години. Това са двете най-силни първенства в света по отношение на успехи на международната сцена“. Въпреки това, бившият капитан на Бундестима предупреди лигата срещу премахването на т.нар. правило 50+1, което гарантира мажоритарен контрол за клубните членове в повечето отбори, в опит да привлекат чуждестранни инвеститори. „В Англия, инвеститорите създадоха двускоростно общество, където има топ 6 и останалите в първенството. В Бундеслигата, все още сме с усещането, че отборите, борещи се за оцеляване, могат да подхлъзнат или дори победят тимовете на върха“, завърши Матеус.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация