Карамаринов: Чака ни силна Балканиада в Правец

14:12
Карамаринов: Чака ни силна Балканиада в Правец

Чака ни силна Балканиада в Правец. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на АБАФ и председателят на БФЛА Добромир Карамаринов преди предстоящата Балканиада по лека атлетика. На срещата присъстваха още Ивет Лалова-Колио, кметът на Правец Румен Гунински, управителят на дирекция „Корпоративни комуникации“ на А1 Илияна Захариева и бизнесменът Красимир Дачев.

Карамаринов обясни това, което дава Балканиадата на атлетите, и изрази надежда за пълни трибуни на градския стадион в Правец. „11 шампионати, може да станат и 12, дават възможност за атлети от едно средно ниво на нашите държави да вземат участие в международни състезания – сами знаете колко от тези атлети ще вземат участие на Световното първенство в Доха. Именно този вид състезания са мотивация за този ешелон, който не достига до Европейско, Световно или Олимпийски игри, да не говоря какво означаваше един медал за Република Северна Македония – това беше невероятна реклама за нашия спорт. Федерацията наброява 20 страни членки, но има интерес и от други – имаме план веднага след Конгреса в Доха да разгледаме с президента Себастиян Коу как да се развива атлетиката“.

Правец се оформя като столица на леката атлетика, проведохме и Национален шампионат, и Европейска купа на 10 000 м, а сега провеждаме и най-мащабното събитие – Балканиадата. Всички наши състезатели трябва да допринесат за това стадионът в Правец да е пълен, това повишава дори резултати  – едно е да се състезаваш пред празни трибуни, съвсем друго пред пълна публика. Нашият спорт е уникален и за това е олимпийски спорт номер 1. На женските номера ще бъде логото на А1, мъжките ще са с логото на Svilosa“, започна той.

„Искам първо да благодаря на г-н Карамаринов – осем години по-рано ние открихме тази реновирана лекоатлетическа писта. Предстои ни още работа с него, ние сме част от това мероприятие, благодаря и на спонсорите. Спортът възпитава младежта“, коментира кметът на Правец Румен Гунински.

Карамаринов добави кои хора от Международната федерация се очакват на Балканския шампионат, както и информация за броя участници и официални молби за приемане в Балканската федерация. „Както може да се очаква, ще пристигнат президентът на ИААФ Себастиян Коу, президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, легендата в овчарския скок Сергей Бубка, членове на съвета на ИААФ – Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ, това е най-високо възможно присъствие. Двете световни и европейски федерации са представени с президентите си и своите първи заместници, отделно членове на двата Борда, като това говори за значимостта на състезанието“.

Като бройка се очаква над 400 състезатели. Преди години форматът се провеждаше като Европейска купа, сега имаме квалификационни нормативи, това си е индивидуален шампионат. Абревиатурата е запазена, популярното е Балканската атлетика – държавите, които идват, приемат устава на Балканската атлетика. Първата страна извън Балканите чакаше една година, за да приета, това беше Армения – след Конгреса в Доха ще има и нова концепция. Ние имаме официални молби за приемане на нови държави – от Австрия и Казахстан. 19 със сигурност ще участват сега на Балканиадата, Сан Марино може би няма да участва“, каза още председателят на БФЛА.

Легендарната ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио сподели очакванията си за предстоящия шампионат и чувството да бъде на пета Олимпиада. „Готова съм, да, дай Боже да сляза под 11 сек. –  когато уцелиш нещата и се наредят звездите, ще бъда много щастлива, ако това се случи в България. Чувството е невероятно, щастлива съм и съм много горда от това, че ще участвам на пета Олимпиада“, сподели лекоатлетката.

Карамаринов коментира в края и останалите отбори на Балканиадата. „Трябва да обърнем внимание и на останалите отбори, които ще участват на Балканиадата. Европейските шампиони от Гърция на скок дължина и на троен скок – Милтиадис Тентоглу и Параскеви Папахристу, европейски шампион за юноши – Емануил Каралис, вицешампион на чук, Христос Францескакис – бронзов медалист на Световното за юноши, това са гърците. Левон Агасян -европейски шампион троен скок юноши, Мария Вукович – световна шампионка за девойки на скок дължина, Иван Хорват – вицешампион на Световното за юноши овчарски скок. Има доста силни румънци, които нямат звезди, но идват със силен отбор, от тях очакваме доста призови места. Новата звезда на 1500 м на Сърбия Елзан Бибич, украинците и турците имат добри отбори, и, разбира се, нашите с всички най-силни. За най-добър мъж и най-добра жена ще има награда от А1“, завърши президентът на АБАФ.

Балканиадата ще се проведе между 2-3 септември на градския стадион в Правец.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация