Рафаел Надал спечели 19-а титла от "Шлема"

07:02
Рафаел Надал спечели 19-а титла от "Шлема"

4 часа и 51 минути бяха необходими на Рафаел Надал за 19-ия триумф в "Големия шлем", след като преодоля ожесточената съпротива на Даниил Медведев със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 на най-голямата тенис сцена в света - "Артър Аш". Матадора за четвърти път в кариерата си печели US Open, като двубоят бе изпълнен не просто с драма, но с куп качествени и разнообразни отигравания, както и доста обрати.

След повеждането с 2:0 сета малцина са предполагали, че руснакът ще успее да провокира толкова допълнителни разигравания, както и такава нужда от решителност и демонстрация на класа от Рафа.
Рафаел Надал - Даниил Медведев+60

Той се нуждаеше от пълния си арсенал за победата, като от третия опит успя да материализира шампионската си точка. Надал имаше аванс от пробив в третия сет, но Медведев отказа да бъде спаринг-партньор в паметен сблъсък за титла от "Шлема" и вкара мача в пети сет.

Григор Димитров елиминира Роджър Федерер на четвъртфиналите и така Маестрото вече има само един триумф повече в турнирите от най-висок ранг спрямо Матадора.

Матадора поведе с 1:0 сета след 7:5 и ключов пробив в 12-ия гейм, като с изключение на колебливото начало на сервис, когато допусна брейк, бе доста по-убдителен с началните си удари. Сервис-геймовете на Медведев се превръщаха в продължителни битки и той не можа да оцелее - 7:5 след 64 минути игра.

Надал имаше кризисни моменти единствено в първия си сервис-гейм в сета, но отрази брейк-бол и оттам нататък наложи волята си над Медведев. Руснакът успя да отрази четири точки за пробив при 1:2 изоставане, но в следващото си подаване вече трябваше да преклони глава пред непоколебимия опонент. 7:5, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

Медведев отказа да се предаде в третия сет и след като отрази ключови точки за пробив в края му, заигра наистина величествено зад основната линия и си заслужи спечелването на частта с убедителен пробив за 5:7 след 2 часа и 55 минути игра.

Немислимото допреди около час игра се случи след невероятни ретури на Медведев и нова демонстрация на нервно напрежение от страна на Рафа. В стремежа си да спечели за пореден път бързо сервис-гейма си, той беше припрян и допусна няколко непредизвикани грешки, а великолепен ретур-уинър даде осигури сета на руснака - 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 за 3 часа и 48 минути игра.

Рафа реализира третата си шампионска точка и в крайна сметка показа повече непоколебимост, за да преодолее Медведев и да прегърне за четвърти път купата от US Open.

ПЪРВИ СЕТ

Още втората точка в мача Надал направи един от шедьоврите на турнира, след като встрани от корта успя да реализира форхенд-уинър по правата, по подобие на онзи срещу Марин Чилич. Последва и дебютната му двойна грешка, както и грешка от форхенд след впечатляващ ретур на руснака за 30-30.

Стигна се и до точка за пробив, след като двамата проведоха поредното дълго разиграване и Медведев “дочака” грешка от Рафа, както основно правеше и срещу Григор Димитров. В напрегнатия момент точно пък съдията на стола Али Мили направи забележка на Надал за бавене на времето при изпълнение на сервис. В крайна сметка Матадора спаси подаването си и поведе с 1:0.

Непредизвикана грешка от форхенд на Надал не му позволи да се "закачи" за сервис-гейма на съперника, като този път ударите от предната страна на ракетата на Медведев се получаваха безотказано. Рафа не можеше да разчита на първия си сервис и се стигна отново до 30-30, като това водеше до дълги разигравания с около 20-ина удара, а руснакът отново оцеляваше в тях, за да стигне пак до брейк-бол. Непредизвикана грешка от форхенд (който една стигна до мрежата) на Матадора направи пробива факт - 1:2.

Надал стигна до 0-30, но на руснака пак му се размина, защото великият испанец сбърка заключителния форхенд в продължително разиграване от основната линия, което вместо в уинър и две точки за пробив, се превърна в грешка. В крайна сметка след няколко впечатляващи "спасявания" от Медведев Надал най-после успя да го матира с форхенд и да си заслужи брейк-бола. Размяна на балонни топки приключи с грешка на руснака, което доведе до възстановяване на статуквото.

Матадора, за разлика от предишния сервис-гейм, повиши значително процента на вкаран първи сервис и не остави никакъв шанс за съпротива на Медведев - 3:2. Руснакът трябваше задължително да вземе следващото си подаване, като демонстрира повече агресия в разиграванията от основната линия и изравни на 3:3. С предимно сервиси към форхенда на съперника си Надал спечели за втори път подред лесно на нула и пак дръпна с 4:3. Световният номер 5 трябваше да защитава точка за пробив, но демонстрира агресия с форхендите си по обратния диагонал, с което се опази, макар че после пак не спечели точка на посрещане - 5:4.

Рафа за пореден път измъчваше противника си с коварни ретури, къси диагонали от бекхенд, "балонни" форхенди с огромна дълбочина и успя да дочака грешка за 40-40. Тогава Медведев отговори с първия си ас по диагонала в полето за равенство, но после сбърка любимия си плосък бекхенд по правата - негова 17-а непредизвикана грешка срещу 7 за Матадора към този момент. В крайна сметка по трудния начин след 7-минутна битка Медведев изравни на 5:5.

С изключение на грешка от бекхенд и прибързан смач (с невероятна защита на руснака и контраатака на мрежата), Надал наложи волята си за 6:5 с много излизания на мрежата, макар да не разчиташе особено на първия си сервис. Медведев сбърка бекхенд за 0-15, после не затрудни изобщо опонента си с втори сервис и испанецът завърши с воле на мрежата за 0-30. Впоследствие Надал разходи съперника с форхенди по двата диагонала и накрая дойде обичайния уинър по обратния такъв за 15-40. Първият бе отразен след доста изтощаващо разиграване, в което и двамата не поемаха рискове, но руснакът пак оцеля. В крайна сметка недостатъчно добро воле на Медведев бе контрирано с лоб от Надал, който сложи точка на първия сет - 7:5.

ВТОРИ СЕТ

За разлика от предишния сет, когато доста по-лесно печелеше сервис-геймовете си, Рафа рано-рано се озова в беда при 0-30 и след това 30-40, когато пък Медведев си залсужи аплодисменти със смени на темпото, бекхенд-слайсове и мощни форхенди. Стигна се до два дюса, но все пак с разнообразните си подавания в края Надал се опази от още неприятности и поведе с 1:0. Руснакът отвърна с хубав сервис-гейм и не се нуждаеше от чак толкова много усилия, за да изравни на 1:1, за да поддържа интригата в сблъсъка.

Матадора поведе набързо с 30-0, но после сбърка два пъти и си навлече проблеми, като отново имаше трудности да вкарва първия си сервис. Следващите два обаче бяха реализирани с въртеливо движение и Надал поведе с 2:1. Матадора изтърва четири точки за пробив, но след това не показа признаци на раздразнение и бе убедителен от начален удар - 3:2.

Великият испанец отново си заслужи брейк-боли, като демонстрира страхотно ниво в най-дългото разигрване до момента от 26 удара, в което миксираше ударите си, ползваше много топспин и напълно заслужено стигна до пробив за 4:2.

Надал затвърди убедително и се доближи на "сантиметри" от спечелване на втория сет - 5:2. Медведев спечели подаването си на нула и намали на 5:3, а след това успя и да накара публиката да го аплодира с 30-ия си печеливш удар от бекхенд. Грешка от задната страна на ракетата на Надал пък доведе до 15-30, но това не го накара да трепне и впоследствие си спечели сетбола - 7:5, 6:3 за 1 час и 51 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

И двамата започнаха със сравнително бързо спечелени сервис-гейма за 1:1. Първите подавания на руснака влизаха с доста по-голяма лекота и той на нула взе началния си удар за 1:2, като сам си помогна да свали напрежението с няколко натрупани гейма на сметката си без напрежение и много усилия. Тенденцията леко се наруши при 30-15 за Надал в следващия гейм, като двамата направиха ново дълго разиграване и Матадора демонстрира отличната си защита и контраатакуваща игра. Гейм за Надал и 2:2.

Фаворитът за трофея стигна до 30-30 с агресивно поведение в разиграването и забележителен завръшващ форхенд, след което пък Медведев сбърка непредизвикано и подари шанс за точка за пробив. В следващото разиграване бекхендът на Надал издържа всички тестове и руснакът сбърка форхенд, за да се стигне до брейк и 3:2.

Много сложен минаващ бекхенд от невъзможна позиция позволи на Медведев да поведе с 0-30, като съперникът му не можеше да разчита на първия си сервис. Двойна грешка на Матадора осигури двоен брейк-бол на опонента, като първият бе отразен със стоп воле от бекхенд на мрежата, а вторият - с комбинация на сервис и мрежа. 28 спечелени точки от 35 излизания на мрежата имаше в актива си Надал към този момент, но пък изненадващо сбърка най-лесния удар от изтощаващо разиграване именно край мрежата - авантаж за Медведев. Пореден бекхенд с висока траектория също "изневери" на Матадора и така след две нехарактерни грешки, провокирани от напрежението - 3:3.

Руснакът си заслужи повеждането в резултата след разнообразно изигран сервис-гейм, с който индикира, че изобщо не се е предал и продължава да се стреми да подобри цифровото изражение - 3:4. С плоски сервиси по правата (които влизаха) Надал не допусна нова изненада и продължи агресивното си поведение за 4:4. Две поредни непредизвикани грешки на Медведев го поставиха в неудобно положение при 0-30, но той пак вкара уинър с плосък бекхенд по правата. След поредното великолепно разиграване Медведев пак показа изумителна защита и поне четири пъти лиши Надал от впечатляващи уинъри, но все пак Матадора стигна до точка за пробив. Сервис-мрежа неутрализира опасността, но в следващия момент Надал стигна до още един с много ускорен минаващ удар от форхенд. Непоколебимият Медведев все пак продължи да бъде невероятен в защитата си и оцеля още веднъж в разиграване с над 20 удара. Той "възкръсна" и поведе с 4:5, като пренесе напрежението върху противника.

Руснакът навлезе в невероятна серия и взе шест поредни точки, за да поведе с 5:6 и 0-30. Надал не можеше да си проправи път към "крепостта" на Медведев и с камшичен форхенд по правата (точно върху линията) световният номер 5 си осигури троен сетбол. 
Упражнението се повтори по бекхенд-страната и с още един уинър руснакът намали изоставането си - 7:5, 6:3, 5:7 за 2 часа и 55 минути игра.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Още в началото на частта двамата се впуснаха отново в изтощителни разигравания, като при 1:1 и 15-30 изглеждаше, че Медведев е в беда, но той се измъкна майсторски с началните си удари и поведе с 1:2. Надал не изразходи особено енергия в собственото си подаване възстанови паритета на 2:2.

Два сбъркани бекхенда от Медведев спряха устрема му в следващия гейм, в който бе повел с 30-0 след чудесни сервиси. Рафа обаче отново подсичаше бекхендите си и това провокира нова грешка от задната страна на ракетата на руснака за 30-40. Световният номер 5 обаче рискува с излизане на мрежата на втори сервис и това му помогна да отрази брейк-бола. Нови два сбъркани бекхенда обаче доведоха до нов шанс за пробив, но пък и той се изпари, тъй като Рафа не бе агресивен и опита отново да примами противника със сечен бекхенд. В крайна сметка маратонският гейм отиде на сметката на Медведев - 2:3. С доста по-малко проблеми Надал изравни на 3:3. Два агресивни ретура, хубав минаващ бекхенд и мощен форхенд по правата изведоха Надал до 15-30, но Медведев се измъкваше с асове от най-тежките си ситуации. Той продължаваше да се задържа в сета, благодарение на добрия си първи начален удар - 3:4.

Матадора продължи тенденцията от последните минути да печели доста по-лесно подаванията си - 4:4. За разлика обаче от предните случаи, Медведев отговори със същото - 4:5 (на нула) без особено напрежение, като сервисът на руснака отново стана заплашителен. Надал наниза петия си ас при 30-15, но после сбърка непредизвикано от форхенд в стремежа си да е пределно агресивен и колкото може по-бързо да приключи гейма. Неубедителен апроуч на Матадора бе присрещнат с форхенд по правата на Медведев, който вкара ситуацията в дюс. Нова грешка от форхенд на великия испанец индикираха за появата на сериозни нерви от негова страна, а изумителен ретур-уинър (при сервис, който спокойно можеше да е ас) осъществи немилисмото - 4:6 в четвъртия сет!

ПЕТИ СЕТ

Надал се бавеше на ретур, заради неспиращия шум от екзалтираните фенове, а Медведев се изнервяше за пореден път, че трябва да го чака, като дори го репликира няколко пъти.  Феноменален ретур-уинър от бекхехнд отново лиши Надал от ас, а и даде шанс на Медведев да поведе с 0-30, след което чудесни форхенди по диагоналите на руснака му осигуриха два шанса за пробив. Надал ги отрази първо със сервис-мрежа, а после и с чудесен форхенд, попаднал на линията, независимо че Медведев пак изпълни коварен ретур. Една от редките грешки при воле край мрежата на Матадора пак дадоха шанс за пробив на съперника му. Надал получи наказание да изпълнява направо втори сервис, заради второто му забавяне в мача, но се справи великолепно, след което пък поредният обрат се случи - Медведев направи грешка край мрежата. Невърнат сервис по правата в полето за предимство осигури гейма на Надал и той видимо изглеждаше съживен, празнувайки по-експресивно точките си - 1:1.

Въпреки една от редките си в мача (едва четвърта) двойни грешки, Медведев се пребори за сервис-гейма си за 1:2, след което повика физиотерапевта си за помощ (най-вероятно) срещу крампи. Надал пак се нуждаеше от най-добрите си форхенди и най-убедителните си сервиси, за да си спечели сервис-гейма, за да изравни на 2:2, но проблемът бе да постави под напрежение съперника при посрещане. 

Великият испанец пропусна добър шанс да завърши с форхенд по правата при 30-0, а после две поредни грешки на Медведев завързаха гейма за 40-30, докато пък публиката не спираше да разсейва играчите. Невероятен ретур на първи сервис на Надал му осигури дюс, а още един сбъркан бекхенд от руснака (пак след сечен бекхенд на Рафа) осигури шанс за пробив. Медведев го отрази с ас (12-5 към момента за него), но после отново бе изправен пред много тежка ситуация след ретура на съперника и сгреши бекхенд - още един брейк-бол, който бе материализиран с прекрасно проведено разиграване и бекхенд-уинър на Надал - 3:2!

Три невърнати сервиса плюс невероятно проведено разиграване, в което разхождаше противника по корта (Медведев отрази поне четири топки, които нормално биха били уинъри) осигуриха на Надал затвърждаване на пробива за 4:2. Изумителен лоб-ретур, който намери линията, бе подкрепен с импровизирана къса от форхенд край мрежата, с които Матадора стигна пак до шанс за пробив. Същото отиграване от посрещане накара Медведев да сбърка смач и резултатът стана 5:2.

Изумително разиграване с много размени край мрежата изцеди доста от силите на Рафа, но той пък показа по-добра защита срещу най-добрия защитник в момента и поведе с 30-15. Медведев не пожела да се откаже дори в този момент и осъществи мини-обрат за достигане до точка за пробив, като този път не ставаше въпрос за грешки поради нерви от страна на Надал. Съдията на стола отново отне първия сервис на Рафа, след което той направи двойна грешка!

Първият сервис на Медведев се позагуби, ретурите на Матадора ставаха все по-"хапливи", а чудесно воле край мрежата му осигури първа шампионска точка. Тя бе отразена с комбинация сервис-бекхенд по правата на руснака, но веднага след това нов феноменален ретур и поразяващ форхенд в близост до мрежата доведе до още един мачбол. Сервис-мрежа на второ подаване свърши работа за Медведев, а два остри сервиса по-късно резултатът стана 5:4.

Надал имаше на разположение нови топки, но не можеше да вкара първи сервис и съответно отново бе изправен пред опасност от пробив. Медведев продължаваше стоически да връща отвсякъде, но нямаше шанс да капитализира брейк-бола си. Елегантна къса топка от форхенд от висша класа осигури на Рафа трета шампионска точка, а невърнат сервис по правата от полето за предимство превърна мечтата в реалност!

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация