Балъков: Утре ще има един дебютант в стартовия състав

21:23
Балъков: Утре ще има един дебютант в стартовия състав

Старши треньорът на националния отбор Красимир Балъков разкри, че утре в Дъблин вратарят Христо Иванов ще запише дебют за "лъвовете". Бала добави, че чака да получим шанс за класиране за Евро 2020 през Лигата на нациите идната пролет. Утре вечер тимът на Бала гостува на Ейре в приятелски двубой.


"Ще има доста смени, доста играчи, които не са играли с Англия, ще почнат мача с Ирландия. Настроението е нормално, както винаги. Ще искаме да видим всички, които сме извикали, за да знаем с какво разполагаме за бъдещето. Това е контролен мач, искаме да вземем от него най-доброто и да го изиграем по най-добрия начин. Имаме една цел, която сме я казали на всички футболисти - дай боже да имаме шанс през Лигата на нациите и през март да играем бараж за класиране. Квалификациите до края на годината ще ги използваме за обиграване, ако евентуално ни се отвори шанс да играем бараж. Така че приемаме контролите сериозно.


Поуки от мача с Англия ли? Трябва да правим по-малко индивидуални грешки. Като организация и схема на игра, футболистите изпълниха всичко почти изцяло. Получихме четири гола от индивидуални грешки. Трябва да сме по-концентрирани пред гола - на "Уембли" имахме шансове, но ги пропиляхме. Днес ще направя изключение и ще кажа, че Христо Иванов ще пази утре, ако е здрав, разбира се. Не ни остава друго, освен да търсим варианти и в приятелските мачове да видим кой е готов да вложи всичко от себе си за това, което иска треньорското ръководство. Надяваме се да получим шанс за класиране през март.


Нещо куца в цялата ни клубна система, казах го на предната пресконференция, надали много от журналистите го разбраха - гласим концепция, която да се вкара в българския футбол, за развитието на детско-юношеския футбол, за да може след 5-6 години да имаме таланти. Всеки работи за себе си, по свой начин, няма общ план. Искаме да променим това още следващата година. В ирландския отбор ми харесва разчупената концепция, която използва треньорът им - започват в една схема, обръщат я в хода на мача. Това показва, че той работи с умни футболисти, имат качество", каза легендарният плеймейкър.

"Нямаме контузени играчи, всички са възстановени. Вчера тренирахме нормално с всички, които не играха в Лондон. Другите възстановяваха. Нямаме проблеми с контузени. Ще видите утре колко от титулярите от Лондон ще играят. Ще има доста нови, защото искаме да видим всички футболисти. Има някои, които играят в чужбина и по-малко ги наблюдаваме. Върху играчите от вътрешното първенство имаме по-добър поглед. Ще дадем възможност на всички, за да видим какво е състоянието им. Схемата утре ли? Утре очаквайте един компактен отбор, искам това да видя. Искам отбор, който знае как да се защитава, който търси пространството между линиите и създава положения. По-голямата беля е, когато не създаваме положения.


Създаваме ли, трябва и да реализираме. Трябва да съжаляваме малко за мача с Англия, защото до 56-ата минута имахме моменти, които можеха да променят нещата. Много журналисти мислеха, че трябва да излезем с отворени гърди и да получим 10 гола. Мисля, че момчетата се справиха по най-добрия начин срещу един от най-добрите отбори в света. За мен ще е голямо уводолствие, ако мога да избирам от 50-60 футболисти за националния отбор, но я нямаме тази възможност. В началото казах, че ще залагам само на футболисти, които играят в клубовете си, явно не съм преценил добре, може да го забравите това нещо. Ако мислим всички в една насока, винаги се намира някакво решение.


За Николай Бодуров беше мое решение и не съжалявам за него. Вярно, направи дузпа, случи се, след това се опитваш да компенсираш, което не е окей, но Бодуров си свърши работата. Може би това, че е загубил ритъм, му повлия. През първото полувреме действаше перфектно, ако се наложи, утре ще го видим в игра. Казах на Пламен Илиев да не го мисли, аз съм треньорът. Нормално е, когато в България все още играем различен футбол от този, който се играе в развитите европейски страни, да се греши. И много по-големи футболисти от нашите са правили грешки.


Сигурно тежи на всички, че нямаме победа толкова дълго време. Победите ще дойдат, когато продължим да работим в тази насока, в която трябва. Не се работи в клубовете така, както се иска. Затова трябва да работим в квалификациите, за да вкараме това нещо, което аз държа. В Лондон разигравахме топката много по-спокойно, както аз искам. Очаквам утре да имаме агресивен противник, който във всеки момент може да промени схемата си на игра. Те няма да се примирят до последната минута", заяви Бала.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация