Невролог опроверга слуховете, че Шумахер е в съзнание

18:00
Невролог опроверга слуховете, че Шумахер е в съзнание

Медицинска сестра от болницата Жорж Помпиду, където се лекува Михаел Шумахер, каза, че бившият пилот е “в съзнание”. Неврологът Матилд Леонарди обясни какво означава това.

От декември 2013 г. след ужасния ски инцидент на Михаел Шумахер в Мерибел, много малко хора знаят истинското му здравословно състояние. Ограничението, поставено от семейството на бившия пилот на Формула 1, бе сериозно и се задържа доста през годините. С други думи, хоспитализацията на седемкратния световен шампион в Париж на 8 септември, предизвика нова вълна от въпроси. Приет под фалшиво име в Европейската болница Жорж Помпиду в началото на седмицата, Михаел Шумахер ще получи революционно лечение. След години оскъдна информация за здравето на своя идол, феновете на германския шампион от няколко дни имат възобновени надежди за неговото състояние.

Вчера думите на медицинска сестра обнадеждиха всички, които се притесняват за Шуми. „Да, той е в моето отделение! И мога да ви уверя, че той е в съзнание“, е споделила служителката на кардиологията пред един от колегите си. Окуражаващи новини, които обаче Матилд Леонарди, директор на Центъра за изследвания на комата на Института по неврология на Карло Беста в Милано, поставя под съмнение. Интервюирана от всекидневника “Il Messaggero”, италианският невролог говори за случая на Михаел Шумахер. Въпреки че тя няма достъп до медицинското досие на бившия пилот, тя смята, че знае в какво състояние е Шуми.

Матилд Леонарди например спомена за вегетативното състояние, в което е бил известният пилот. Тя не изключва, че Михаел Шумахер може да отвори очи, което не означава, че той е в съзнание: „Между вегетативното състояние и минималното състояние на съзнанието има объркване. Пациенти в състояние на Шумахер отварят очите си, те могат да въртят глава, когато им се обадите, могат да движат палците си в отговор на въпрос и могат да плачат в края на историята”. Матилд Леонарди охлади надеждите за подобряване на здравето на пилота след посещението му в Париж: „Няма експериментално лечение, основано на стволови клетки, което да има положителен ефект върху пациентите в минимално състояние на съзнанието като Михаел Шумахер“.

Неврологът се основава на липсата на „публикувани научни данни, доказващи съществуването и ефективността на това така наречено лечение“. Тя припомни, че в областта на медицинските изследвания никой не работи „тайно“. „Ние споделяме информация. Науката е изградена от проверими и репродуктивни данни”. На въпроса защо френските лекари, които лекуват Михаел Шумахер, не опровергават информациите, че 50-годишният бивш пилот е дошъл в съзнание, Матилд Леонарди отговаря: „Не мога да знам защо. Възможно е те да поддържат поверителността, изисквана от семейство Шумахер “. Изправена пред много пациенти в състояние, подобно на това на Шуми, Матилд Леонарди е притеснен: „Новината, публикувана за Шумахер, храни само фалшиви надежди и заблуждава семейства на пациенти“.

БГНЕС припомня, че в началото на седмицата легендата на Формула 1 Михаел Шумахер бе приет в болница Жрож Помпиду в Париж за иновативно “тайно лечение” със стволови клетки. На Шумахер бе извършена интервенция от светилото в кардиохирургията Филип Менаш, като по думите на френския специалист това лечение “може да прави чудеса”. Два дена по-късно френският всекидневник Паризиен съобщи, че Шумахер е излязъл от комата и е дошъл в съзнание, като се позова на думите на една от медицинските сестри, които се грижат за германеца в болницата.

Михаел Шумахер получи тежка контузия на главата, докато караше ски във френския курорт Мерибел през декември 2013 г. Шампионът от Формула 1 претърпя мозъчна операция в клиника в Гренобъл, Франция, и след това беше поставен в медицинска индуцирана кома. През юни пенсионираният немски състезател се събуди от комата и беше преместен от клиниката в рехабилитационно заведение в Лозана, Швейцария. През септември Шумахер беше преместен за по-нататъшното лечение у дома, тъй като състоянието му се подобри.

Шумахер е широко определян като един от най-големите състезателни пилоти на всички времена. Той има спечелени 91 състезания и 155 подиума – повече от всеки друг пилот във Формула 1. Той се оттегли от кариерата си на пилот във Формула 1 в края на сезон 2012.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация