Словения удари България за първи път и е на 1/4-финал на Евроволей 2019

09:13
Словения удари България за първи път и е на 1/4-финал на Евроволей 2019

България загуби от Словения с 1:3 гейма в осминафинална среща от Европейското първенство по волейбол – в отделните части (27:25, 17:25, 16:25, 17:25).

Двубоят в Любляна започна равностойно, като в края словенците дръпнаха с четири точки и имаха три поредни геймбола. Нашите, обаче, се активизираха на блокада и се завърнаха в частта, а впоследствие показаха характер, за да спечелят с 27:25. Вторият гейм стартира по отличен начин за нас – 6:2 точки, но от тук насетне Словения пое контрола върху събитията на игрището.

Серия от осем последователни точки даде добър аванс на възпитаниците на Алберто Джулиани. До края те нямаха проблеми и възстановиха равенство. Играчите на Силвано Пранди се държаха равностойно в третия гейм до 14:12, когато поредица от пет точки отново наклони везните в полза на словенците. Картината бе идентична и в четвъртата част, когато европейският вицешампион от 2015 отвори разлика още в началото, което позволи на тима да доиграе спокойно срещата.

Най-резултатен за победителите бе Клемен Чебул със 17 точки (10 от атака, 1 от блокада и 6 от сервис). По 11 за успеха добавиха Ян Кожамерник и Тине Урнаут. За нашите волейболисти Цветан Соколов и Мартин Атанасов завършиха с по 12 пункта, които обаче се оказаха крайно недостатъчни за нещо повече от почетна загуба.

Така, България отпадна от Евроволей 2019, след като отстъпи за първи път от Словения в съперничеството между двата тима след три поредни победи с 3:0 гейма. Словенците ще се изправят в спор за място на полуфинала срещу действащия европейски шампион – Русия, който надигра по-рано без проблеми Гърция с 3:0. Освен руснаци и словенци, за четвъртфиналите се класираха още Германия, Сърбия, Франция, Полша и Украйна. Утре Италия играе с Турция в последния осминафинал от турнира, а двубоят започва в 18:00 часа българско време.

Ето и всички ясни четвъртфинални двойки:
Сърбия – Украйна
Русия – Словения
Полша – Германия
Франция – Италия/Турция. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация