Демирева се класира за финала на Световното

10:07
Демирева се класира за финала на Световното

Мирела Демирева стана първата българска атлетка, която се класира за финал на Световното първенство в Доха. Ден преди своя 30-и рожден ден сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 имаше много трудна квалификация, но в крайна сметка успя да се справи с квалификационната норма от 1.94 метра от втория си опит. Тя беше напът да отпадне на 1.92 метра, където се наложи да прави три опита, за да продължи към следващата височина. Преди това Демирева се справи от раз с 1.85 метра и 1.92 метра.

Това е трето участие на Демирева на световно първенство на открито, като и в трите тя успя да се класира за финал. В Пекин през 2015 г. българката се нареди девета, а в Лондон преди две години завърши седма.

Световната шампионка от преди две години Мария Ласицкене се справи с квалификационната норма от 1.94 метра. Планетарната шампионка в зала от Портланд 2016 Вашти Кънингам (САЩ) направи безгрешна квалификация и също си осигури място на финала.

Останалите финалистки са Ярослава Махучик (Украйна), Имке Онен (Германия), Тинита Бътс (САЩ), Клер Орсел (Белгия), Ана Шимич (Хърватия), Карина Демидик (Беларус), Камила Личвинко (Полша), Светлана Радживил (Узбекистан) и Юлия Левченко (Украйна).

Място на финала не успяха да намерят европейската шампионка в зала от Белград 2017 Айрине Палшите (Литва), италианката с личен рекорд от 2.00 метра Елена Валортигара, шведката Ерика Кинси, украинката Ирина Герашченко, бронзовата световна медалистка в зала от миналата година Алесия Трост (Италия) и Морган Лейк (Великобритания).

Финалът в скока на височина при жените е в понеделник от 20:30 часа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация