Китай приема разширеното Световно клубно първенство през 2021

11:20
Китай приема разширеното Световно клубно първенство през 2021

Китай ще бъде домакин на първото по рода си Световно клубно първенство с 24 отбора, което ще се проведе през 2021 г.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино определи това като „историческо решение” след Съвета на централата в Шангхай. „Това е историческо решение за футбола. Предстои турнир, който всеки човек обичащ играта очаква с нетърпение”, каза Инфантино.

През юни той обяви, че новият формат на надпреварата ще донесе около 50 млрд. търговски приходи. Сегашното Световно клубно първенство се състои от 7 отбора, включително победителят от Шампионска лига. Домакин на турнира през 2019 и 2020 г. е Катар като подготовка за Световното първенство през 2022 г. Планът за преструктурирането на Световното клубно първенство бе одобрен на Съвета на ФИФА в Маями през март, въпреки опозицията на УЕФА и Европейската клубна асоциация.

От 2021 надпреварата ще се провежда през юни-юли, а не както сега през декември. Инфантино каза още, че тя ще включва осем европейски отбора, което е 1/3 от тимовете. Световното клубно първенство ще се състои на всеки четири години и ще замени Купата на Конфедерациите, която служеше за генерална репетиция на страните-домакини на Световни първенства.

От срещата на ФИФА в Шангхай стана ясно още, че бюджетът за женски футбол ще бъде увеличен с още 500 млн. долара и ще достигне 1 милиард през следващите четири години.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация