Григор направи блестящ обрат срещу французин

20:17
Григор направи блестящ обрат срещу французин

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг на последния турнир от категорията “Мастърс” за годината - този в Париж. Единственият ни играч в световния тенис елит загуби първия сет срещу участващия с “уайлд кард” представител на домакините от Франция Юго Юмбер, но в следващите две части му даде общо три гейма - 4:6, 6:1, 6:2. Любопитно за отбелязване е, че Григор винаги печели първия си мач на "Мастърс"-а в зала "Берси" във френската столица: 8-0.

Двубоят продължи 1 час и 37 минути, като Григор направи 9 аса и 3 двойни грешки срещу 6 директни точки от сервис и 3 двойни грешки на Юмбер. Григор допусна два пробива, но спечели 5 пъти подаването на съперника си и си гарантира среща във втория кръг с поставения под №12 белгиец Давид Гофен. Гофен може да бъде считан за удобен съперник на българина, тъй като Димитров има 7 победи и само 1 поражение от белгиеца.

ПЪРВИ СЕТ

Григор бе първият сервиращ в мача и взе откриващото си подаване на нула. Българинът взе две точки в първия сервис-гейм на 21-годишния левичар, но Юмбер се измъкна с няколко бомби от начален удар - 1:1. Второто подаване на Димитров бе доста по-различно от първото. Двойна грешка на хасковлията направи резултата 0:30, а бекхенд в аут на първата ни ракета малко след това донесе две поредни точки за пробив на французина при 15:40. Юмбер се възползва и секунди по-късно първият брейк в срещата бе факт.

Димитров “се закачи” за кратко във второто подаване на французина, което мина през 40:40, но не се стигна до точка за рибрейк и Юмбер поведе с 3:1 в резултата. Григор си извоюва 0:30 в следващото подаване на Юмбер, което също мина през дюс, но французинът издържа и пак се пребори за гейма си, без да дава точки за пробив на противника - 4:2. 

Последваха няколко добри минути за Григор, който спечели набързо подаването си за 3:4, а веднага след това притисна съперника си в осмия гейм. Юмбер първоначално се измъкна от 15:40, но с прекрасен уинър с форхенд по правата Димитров се сдоби с нов брейкпойнт. В следващото разиграване Григор търпеливо дочака грешка на левичаря и резултатът бе изравнен - 4:4. Психологическото предимство обаче отново мина бързо на страната на Юмбер, който направи рибрейк за 5:4 и имаше възможността да сервира за сета. С гейм на нула Юмбер изпълни задачата и Григор трябваше да прави обрат.

ВТОРИ СЕТ

Втората част започна отлично за Димитров, който реализира ранен пробив, беше убедителен в своите сервис-геймове и това му позволи набързо да поведе с 3:0. Юмбер прекъсна серията на българина с гейм на 1:3, но малко по-късно допусна нов пробив и това съвсем наклони везните в полза на Григор, който при 5:1 имаше лукса да затвори сета със своя сервис. Димитров го стори с гейм на 30 и победителят трябваше да бъде определен в решаваща трета част.

ТРЕТИ СЕТ

Картината от втория сет се запази в началото на третия и Григор отново реализира ранен пробив, като при точката за пробив при 30:40 хасковлията показа търпелива и прецизна игра, а противникът му не издържа и изкара топката в аут от бекхенд. Брейкът бе затвърден по убедителен начин и Димитров се сдоби с ранен аванс от 2:0. Юмбер си взе глътка въздух с гейм на 15 за 1:2, но Григор изглеждаше по-близо до победата.

Димитров продължаваше да играе по-добре от французина и нанесе още един удар на Юмбер в седмия гейм, в който се пребори за втори пробив, а авансът му в резултата стана смазващ - 5:2. Без кой знае какви затруднения 28-годишният хасковлия довърши обрата и се класира за следващата фаза.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация