Благой Иванов загуби от Дерик Люис (видео)

09:23
Благой Иванов загуби от Дерик Люис (видео)

Единственият българин в най-голямата ММА промоция в света UFC - Благой Иванов - записа второ поражение с противоречиво съдийско решение срещу рекордьора по нокаути в тежка категория Дерик Люис.

Багата проведе най-агресивния си двубой в октагона в "Медисън Скуер Гардън" и имаше статистическо преимущество, както и по отношение на контрола по време на двубоя, но явно не успя да убеди достатъчно съдиите в превъзходството си в спиращата дъха битка с Черния звяр.

Официалните лица отсъдиха 30-27 и 29-28 за Люис, като единият глас бе в полза на българина с 29-28 точки. Той пласира общо 59 удара срещу 37 на Люис, като реализира и три тейкдауна срещу само един на съперника си, а и няколко пъти имаше опити да приключи мача със събмишъни. В крайна сметка съдиите прецениха, че трябва да дадат победата на Люис, който разкървави Багата, но в нито един момент не го разклати значимо, а и през по-голямата част от втория и третия рунд бе напълно под контрола на Благой.

За съжаление, Багата записва второ поражение в UFC след онова в дебюта си срещу бившия световен шампион Жуниор дос Сантос миналата година и прекратява поредицата си от победи срещу Бен Ротуел и Тай Туиваса. Люис пък се завръща на победния път след неуспешния опит да спечели титлата срещу Даниел Кормие и последвалото поражение с нокаут от Дос Сантос.

ПЪРВИ РУНД

Багата започна на далечна дистанция и с повече движение обикаляше около опонента си, макар и близо до оградата. Люис пробва два десни лоукика, но безуспешно, като ляв негов кик бе хванат от българина. Последва веднага тейкдаун в актива на Иванов, който застана в странична позиция върху опонента си и опита да приложи триъгълник. Хватката не бе заключена, а Багата опита и кимура, само че Люис се измъкна и направи едно от марковите си светкавични изправяния, с които се избавя от нажежени ситуации на земя.

Люис дори засипа Багата с десни крошета и вкара и ляв хайкик, но Иванов не изглеждаше изобщо разклатен, независимо от прословутата сила в юмруците на Черния звяр. Последва неуспешен опит за гилотина от страна на българина, след като бе повален на земята. Впоследствие Люис притисна съперника на оградата, като двамата си размениха по едно мощно коляно.

Багата опита без успех нов тейкдаун с препъване, след което се опази от дясно кроше. Последваха размени, като двамата подновиха битката в стойка в средата на откагона. Ляв прав в тялото на Люис бе последният значим удар за първия рунд.

ВТОРИ РУНД

Люис отново започна с десен вътрешен лоукик, а Багата му отговори с отлично ляво кроше в главата. Двамата се прихванаха за кръста, като американецът притисна за секунда съперника до оградата. Битката бързо бе подновена в средата на октагона, при което двамата се дебнеха. Тежки размени на крошета привидно разклатиха Багата, но той се съвзе моментално и не позволи да изпадне в беда, а напротив, реализира тейкдаун! Благой моментално заключи съперника си в кимура и след повече от половин минута натиск Черния звяр отказа да се предаде. Люис се изправи и отправи няколко крошета в главата на българина, от чието лице вече течеше кръв.

Багата притисна този път опонента си на оградата и пласира в главата му ляв ъперкът и ляво кроше, но америакенцът отговори с мощен ляв лакът. Иванов демонстрира за пореден път великолепна брадичка и тръгна с десен ляв прав поредна атака към оградата, като осъществи тейкдаун с прекрасно препъване. Благой заключи гилотина, но до сирената оставаха само няколко секунди и опонентът му бе спасен от края на времето.

ТРЕТИ РУНД

Багата започна с дясно кроше в целта, като този път той се движеше напред и заграждаше противника. Люис все пак пласира десен прав, но бързо бе залепен за решетката. Българинът се справяше доста по-добре в последвалия клинч, благодарение на уменията си в самбото. За съжаление, препъването не доведе до тейкдаун и американецът се измъкна. Ляв прав и ляво кроше попаднаха в главата на Черния звяр, който сякаш започна да дебне изцяло само за един-единствен завършващ десен юмрук. Двамата се хванаха в клинч и Багата отново надделя, сваляйки на земята съперника си, но пак не можа да завърши гилотина. Двамата се изправиха, но Благой пласира ляво кроше, като не сваляше напрежението от съперника си.

Контролът на Иванов не спираше и той изглеждаше по-свежият от двамата в заключителните секунди. Още едно ляво кроше попадна в главата на Люис, но в последните мигове и американецът се отчете с няколко успешни десни крошета. В крайна сметка съдиите трябваше да преценят кой е победител в битката.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация