Колобков: Данните от Московската лаборатория не са фалшифицирани

14:49
Колобков: Данните от Московската лаборатория не са фалшифицирани

Спортният министър на Русия настоя в четвъртък, че данните, предадени на Международната антидопингова агенция (УАДА) не са фалшифицирани, докато УАДА поиска от Москва обяснение за „несъответствията“.

„Експертите смятат, че нищо не е премахнато“, сподели руският министър на спорта Павел Колобков пред журналисти, предаде информационна агенция Интерфакс. Министърът добави, че „не е имало никаква манипулация, както каза самият президент на Руската антидопингова лаборатория Юри Ганус“. Електронните данни, предадени на разследващите от УАДА по-рано тази година, дойдоха от бившата антидопингова лаборатория на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) в Москва. През септември УАДА поиска от Русия да отговори за “несъответствията” в данните.

“Това са технически въпроси, свързани със системата. На среща между специалисти от Русия и УАДА тези въпроси могат да бъдат изяснени. Правим всичко възможно, за да изпълним задълженията от миналия септември и ги изпълнихме“, настоя Колобков, цитиран от ТАСС. Той добави, че настоящата ситуация няма нищо общо с атлетите, които се подготвят за Игрите в Токио догодина. “Подобни въпроси само изнервят нашите атлети, треньори и федерации“.

Настоящият президент на Руската антидопингова лаборатория Юри Ганус отрече екипът му да е имал участие във фалшифицирането на данни, но заяви, че вярва, че е имало манипулиране. В интервю за АФП миналия месец Ганус сподели, че очаква Русия да получи забрана за участие на Олимпиадата в Токио и на Зимните олимпийски игри през 2022 в Пекин заради подправянето на данни. Той обвини неназовани руски официални лица за манипулирането на данни, предадени на УАДА. Колобков отхвърли тези обвинения, казвайки: “Не е имало никаква манипулация, както каза самият президент на Руската антидопингова лаборатория Юри Ганус. Това е нашата позиция”.

Спортният министър добави, че Русия е избрала вече 100 атлети за Игрите в Токио и очаква около 400 общо на Олимпиадата в японската столица догодина. “Може да очакваме добри резултати от Олимпийските игри”. В момента УАДА провежда международната си конференция в полския град Катовице и скандалът относно участието на Русия в допинг и институционализирани измами доминираха срещата. Говорейки на пресконференцията в сряда, Ганус обвини руските власти в “безотговорни и разрушителни действия” и обвини “сили извън РУСАДА” за фалшифицираните данни от лабораторията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация