Ивелин Попов се отказва от националния отбор на България

23:14
Ивелин Попов се отказва от националния отбор на България

Ивелин Попов ще изиграе последния си мач с екипа на националния отбор на България утре срещу Чехия. Това заяви самият капитан на пресконференцията преди последния двубой от квалификациите за Евро 2020 на Националния стадион “Васил Левски” в неделя от 19:00 часа. На пресконференцията присъства още и селекционерът Георги Дерменджиев, който дебютира със загуба през седмицата начело на тима – 0:1 у дома от Парагвай.

“Добър вечер на всички, не съм много по пресконференциите, както знаете, надявам се да започна от първата минута утре. Аз днес обявявам, че утре ще е последният ми мач за националния отбор. Успяхме да се класираме за баражите през Лигата на нациите – като 32-годишен, 90-и мач утре, 12 години съм бил част от националния отбор, мисля че това е правилният път. А именно младите да отидат да играят на тези баражи, да покажат качества и дано да ни класират за Европейското първенство“, започна той. “Аз моят път съм го извървял, всичко съм го постигнал с много труд и много работа. На президента Борислав Михайлов като капитан му се извинявам от името на целия отбор. Този бараж е благодарение и на него, виждате, че има раздижване при младежите”. Той обясни, че сам е взел решението да спре с представителния тим.

“За капитан аз съм бил избиран при осем треньора – винаги съм бил избиран или от старши треньора, или от футболистите. Никой не може да ми подсказва на мен дали да спирам или не, мисля, че така е редно, извървял съм пътя си и за нищо не съжалявам. Имаше мнго хубави победи, но имаше и много загуби, загубите болят, тежи от тях, трудно намираш себе си. Може би има доста негативизъм, Борислав Михайлов обра пешкира след Англия, след моето оттегляне ще се сниши напрежението. Искам да се работи на спокойствие, да няма един или двама виновни, има момчета с характер, 12 години не съм изпуснал лагер, защото другите са били на почивки. Гордея се, че добутахме нещата до бараж. Всеки човек трябва да осъзнава кога идва време за нещо такова“.

“Ще се концентрирам върху клубния отбор, за мен националния отбор е дал много, имало е моменти, в които съм идвал с контузии, но пуснат ли ме, може да не ми върви играта, тичам непрекъснато. Надявам се да има такива футболисти след мен, 15 години да не пропускат лагер. Борислав Михайлов го познавам от юноша, с моето оттегляне напрежението ще се сниши, тези момчета и треньор ще могат да работят много по-спокойно. На мача с Парагвай се видя, че има някаква промяна, имахме 3-4 положения, все пак играхме срещу играчи, които струват по 40-50 млн. Честно да ви кажа, обмислях го след Англия, но наистина, откровен съм пред вас, чаках отбрът да се класира за бараж. Да, не ми беше приятно, че ме смениха срещу Чехия в Прага, това не подтикна решението ми. Един мъж трябва да си държи на думата, все пак съм родител, трябва да се възпитават тия деца имат някакви ценности. Ако треньорът ми е близък или приятел тук в България, може да се замисля за завръщане в страната, но иначе оставам в чужбина“, завърши той на въпрос дали би играл в България на клубно ниво, като спомена сред приятелите си Станислав Генчев, Петър Хубчев и самият Георги Дерменджиев.

Националният селекционер коментира решението на капитана и заяви, че ще проведе още един разговор с него в опит да го разубеди. “Мисля, че в края на българското първенство играчите имат доста умора, но по моя преценка, тези които играха, вече са възстановени, като промени вече утре ще видите състава. Ние ще имаме с него един допълнителен разговор, така че може да станат и 92 мача. Ние имаме мач утре, капитанът е до мен, много е рано да се търси нов капитан, наистина ще трябва човек, който да бъде лидер, може да станат и 92 мача. При всички случаи тази ситуация е много трудна, Ивелин сподели днес това с мен. Лично аз много държа на неговото присъствие, той е един лидер и мъжко момче. Мислех, че ще му повлия, но той е твърд в решението си и щом официално го обяви, мисля, че ще удържи на думата си, въпреки че аз пак ще разговарям с него, но шансовете са нулеви. Абсолютно всичко е възможно“, започна той.

“Така, една изключително трудна обстановка, колко човека ще искат да застанат на тази позиция? Това за мен не е риск, аз виждам потенциал, не е истинското лице на отбора, знаем каква е реалността, но се появи една възможност, която може да оползотворим. Имах доста оферти преди да приема националния отбор, имах възможност за България и за извън страната. Но искам да бъда тук и да направя макисмалното, за да успеем. Вярвам на тези момчета и искам да опитам. Аз лично мисля, че ние ще имаме един изключително сериозен противник утре, гледахме мача им с Косово, един добър мач, имат класиране вече. Вариантите какви могат да бъдат, ще имат доста промени – тези играчи, които ще бъдат нови, ще искат да се доказват, да играят на повече от 100%, така че поне ние и аз искам много добре да бъдат мотивирани нашите играчи, защото очаквам много труден мач утре“, коментира Дерменджиев относно утрешния двубой с Чехия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация