Бразилия и Китай приемат Световните клубни първенства по волейбол при мъжете и жените

14:00
Бразилия и Китай приемат Световните клубни първенства по волейбол при мъжете и жените

Ентусиазмът се покачва за предстоящите Световни клубни първенства по волейбол при мъжете и жените, които ще се проведат в началото на следващия месец.

И двете състезания ще се проведат едновременно от 3 до 8 декември, като мъжете ще играят в бразилския град Бетим, докато жените ще се състезават в китайския град Шаосин. Световното клубно първенство по волейбол при мъжете ще бъде 15-то издание на турнира и ще се проведе в зала „Дивино Брага Гимназиум“ в Бетим. Градът не е непознат на надпреварата, след като прие съревнованието през 2013, 2015 и 2016.

Тазгодишното издание ще има нов формат, като само четири отбора ще се борят за титлата – това са действащият шампион на Южна Америка и домакин Сада Крузейро, европейският клубен шампион Лубе Читанова от Италия, подгласникът му Зенит Казан от Русия и азиатския квалификант Ал Раян от Катар. В първата фаза всички четири тима ще играят един срещу друг, за да определят класирането преди полуфиналите. Двукратният вицешампион в Световното клубно първенство Лубе Читанова ще се изправи срещу Ал Раян в първия мач на надпреварата на 3 декември в 18:00 часа местно време, а бившият световен шампион Сада Крузейро подновява съперничеството си със Зенит Казан във втория двубой от откриващия ден в 20:30 часа.

Сада Крузейро и Зенит Казан се изправиха на два пъти помежду си във финалите на Световното клубно първенство през 2015 и 2016, като южноамериканците триумфираха и в двата случая. Руснаците спечелиха първата си титла от шампионата през 2017, надигравайки Лубе Читанова, който пък отстъпи на Трентино през 2018.

За сравнение, осем клуба ще участват в тазгодишното издание на Световното клубно първенство, което ще се проведе в зала „Олимпик Спортс Сентър“ в Шаосин. Към домакина Гуандун Евъргранде се присъединяват още азиатският шампион Тиендзин Бохай Банк от Китай, европейският шампион Игор Горгонзола Новара от Италия и южноамериканския шампион Итамбе Минас от Бразилия. Миналогодишният шампион в турнира Вакъфбанк Истанбул и бронзовият медалист Есасибаши Витра Истанбул от Турция, Имоко Волей Конелиано от Италия и Дентил Прая завършват групата от отбори при жените като четирите тима с „уайлд кард“.

Осемте клуба ще бъдат разделени в две групи от по четири, които ще се изправят един срещу друг във формат на групова фаза в рамките на четири дни преди финалите ще се проведат в последните два дни на турнира. Миналогодишният бронзов медалист Есасибаши Витра Истанбул откриват програмата при жените, изправяйки се срещу Имоко Волей Конелиано в откриващия мач на 3 декември, преди действащият шампион Вакъфбанк Истанбул да започне защитата на титлата си с двубой срещу Дентил Прая във втората среща за деня.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация