Мбапе: Футболът не е просто работа за мен

14:11
Мбапе: Футболът не е просто работа за мен

Той може и да е още едва на 20 години, ала вече има зад гърба си изумителни постижения в кариерата си. Световен шампион от Мондиал 2018 в Русия, трикратен шампион във френската Лига 1 с Монако и Пари Сен Жермен, дваж избиран за част от Световната единайсеторка на ФИФА (през 2018 и 2019 г.), Килиан Мбапе е изминал доста дълъг път във футбола. Младото френско чудо обаче по никой начин не се е уморил от победите и трофеите, като говори пред екип на FIFA.com за предизвикателствата, които му предстоят занапред в играта.

- Нахлухте с гръм и трясък във футболния елит на твърде крехка възраст. Как съумяхте да запазите хладнокръвен разум и зряла преценка въпреки това?

- Заради яростното си желание да побеждавам! Спечелихме световната купа с Франция, което беше фантастично, ала след това ти остават само три седмици преди подновяването на битките в първенството и Шампионската лига, тъй че нямаш никакво време за почивка. Затова трябва да поддържаш високите си стандарти, ако искаш да продължиш да побеждаваш. Ако у теб не гори това желание, може да си помислиш, че вече си постигнал всичко, и да се отпуснеш и да караш по тънката лайсна. Когато обаче си твърдо решен да продължиш да побеждаваш, винаги ти се откриват възможности да покажеш, че можеш да станеш дори още по-добър отпреди.

- Какви са целите Ви сега?

- Естествено, бих искал отново световната купа, ако е възможно, но също така и да спечеля онези трофеи, които все още не съм. Това включва, разбира се, и този в Шампионската лига. Това е клубното състезание, което мечтаеш най-много да спечелиш като футболист. Достатъчно голям късмет имам да познавам играчи, които са вдигали над главите си Европейската купа, и не спирам да се уча от тях и да ги наблюдавам. Надявам се един ден и аз да мога като тях да стана клубен континентален първенец.

- Трофеят в Шампионската лига вече от доста време е главна цел и на ПСЖ, ала продължава да му убягва. Това не добавя ли допълнителна тежест от напрежението върху плещите на футболистите?

- Не. Има 32 отбора, които искат да спечелят турнира, и 31 от тях накрая ще останат разочаровани. Най-важното е да се съсредоточиш върху онова, което ти правиш – това научихме от предишния си опит в състезанието. Това лято имаше някои промени, за мен положителни, ала няма да мислим твърде много за това. Ще се трудим усърдно и ще действаме спокойно и методично. Имаме големи играчи и се стремим да изградим наистина голям отбор. Мисля, че сме на правия път към това.

- Променил ли сте се, откакто преминахте към професионалния футбол?

- Да. Узрях, натрупах повече опит, научих много от всичките си успехи и провали. Моята кариера ще бъде изградена в рамките на следващите 10-15 години и сега просто още наливам основите. Ще продължа да го правя, пък да видим докъде ще ме отведе пътят.

- Промени ли се животът Ви след спечелването на световното първенство?

- Напълно. Ние обединихме цялата страна. Всеки във Франция сега знае кои сме и получаваме огромно внимание. Понякога това води до трудности, но генерално погледнато е хубаво нещо, така че свикваме с всичко. Хората вече повече се интересуват от нас заради добрата ни работа за страната.

- Вие сте роден, след като Франция спечели световната купа през 1998 г, а сегашният ви старши треньор в националния отбор – Дидие Дешан, беше един от най-важните играчи тогава…

- Не просто един от най-важните играчи, а капитанът! Той имаше нужния късмет и нужния талант да спечели световната купа и като играч, и като треньор, а това си е наистина историческо постижение. За мен е фантастично да го имам около себе си като модел за подражание. Обичам да работя с хора, оставили имената си в историята.

- Вие от кои сте: от футболните фанатици, които живеят с играта 24 часа в денонощието, или от онези, които изключват от нея веднага щом излязат от терена?

- О, фанатик съм! Футболът не е просто работа за мен. Мечтата ми се сбъдна, когато започнах да играя футбол и станах професионалист. Успях да достигна щастието да изживявам своята мечта във всеки един ден. Гледам всички мачове от всички първенства и турнири и никога не ми писва. Обожавам това!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация