Ще има комисия за въвеждане на ВАР в efbet Лига

18:30
Ще има комисия за въвеждане на ВАР в efbet Лига

Ще има комисия за въвеждане на ВАР в efbet Лига. Това решение бе взето на последния Изпълком на БФС за календарната 2019 г.

Освен това на заседанието бе взето решение и кой ще поеме юношеския национален отбор до 17 г. – това ще бъде Йордан Петков, който заменя освободения Марчо Дафчев. На пресконференцията след заседанието взеха участие Атанас Фурнаджиев и Кирил Домусчиев.

Собственикът на Лудогорец е на мнение, че България е закъсняла с работата по въвеждане на ВАР в родното първенство. „Трябва да развиваме нашите съдии, да има постоянна практика с ВАР в родното първенство. Малко сме закъснели, ако трябва да бъда честен – фактът е, че сме от последните държави, които започват да работят по въвеждането на ВАР. Ще видим откъде ще се осигури финансирането на този проект – в бюджета за следващите години трябва да влиза и финансирането на видео асистент арбитрите“, започна той.

Фурнаджиев сподели, че първата стъпка по пътя към ВАР е лицензирането на Националния стадион за предстоящия бараж с Унгария за класиране на Евро 2020. „Преди ви казах, че до две години ще въведем ВАР, като някои от вас приеха това с насмешка. Първата стъпка е да лицензираме Националния стадион за баража за Европейско първенство. Нямаме още конкретика в цифри, възложили сме комисия, която да събере оферти и прогнозен бюджет – аз, г-н Домусчиев и г-н Стефанов ще сме отговорници за проекта“, обясни той.

„Ще бъде мобилна версия в началото, с 1-2 мача на седмица, но тепърва този екип към съдийската комисия ще събира предложения, за да вземем решения и да вървим напред. Не бива да пренебрегваме и проблемите по самите стадиони – на някои е проблем инсталирането на екрани за телевизионно предаване, какво остава за камери на ВАР. Ще се стремим по най-бързия начин да осигурим лицензиране за 1/16-финалите, и за Националния стадион и за този в Разград“, продължи Домусчиев.

Фурнаджиев обясни и причината за изказването на Венцеслав Стефанов вчера за Изпълкома. Президентът на Славия обяви, че няма намерение да влиза в него. „Г-н Стефанов има възрастово ограничение, съгласно нашия Устав това е пределът, а именно 70-годишна възраст. Преди ви казах, нека първо видим кой ще е кандидат за президент – за момента нямам амбиции да се кандидатирам за президент – ако с него имаме общи възгледи, тогава мога да помисля върху това“.

Домусчиев се присъедини към него относно кандидатурата за президент на БФС. „И аз съм по същия начин – зависи дали имаме общи възгледи. Ако получа покана и считам, че мога да бъда полезен, ще се отзова“.

Домусчиев сподели и какъв трябва да е според него новият президент на съюза. „Абсолютно прав е г-н Крушарски – трябва да е с характер, да не е фалирал, да знае как се ръководи една организация и авторитет, и да обича футбола. Това са лични мои изисквания към човека, който бих подкрепил. Аз не смятам да се кандидатирам, за да има опозиция. Точно това коментирахме и предложихме, да търсим вариант тези средства да не бъдат платени от клубовете. Ще говорим и със спортния министър – както подкрепиха няколко клуба за осветлението, така и за тази система. И клубовете трябва да се постараят с построяването на площадки. Няма да им излезе колкото слагането на осветление“, каза собственикът на Лудогорец.

„Вижте в Унгария колко стадиона направи държавата. Пресният пример е Ференцварош. Във всички големи клубове се направиха стадиони ниво „Европейско първенство“, в Б група строят пет нови стадиона и всичко става с подкрепата на държавата. Футбол без пари не се прави. Това, че успяхме да отстраним Ференцварош, го оценявам като много голямо постижение“, допълни собственикът на Лудогорец.

Според Фурнаджиев обстановката се е нормализирала след последните два противоречиви месеца за БФС. „Ние правим всичко възможно обстановката да се нормализира, с решенията които взимаме. Мисля, че има спокойствие. Най-важното е сега да дадем спокойствие на националния отбор да се представи подобаващо на баража“.

Домусчиев обяви и кого предпочита за съперник на Лудогорец в елиминациите на Лига Европа, като коментира и конкуренцията на шампионите в родното първенство. „За отбор, като гледам предпочитанията на нашите фенове, играчи и т.н, и аз искам някой голям отбор, ако дойде Ман Юнайтед, или друг голям клуб, това ще е празник за футбола в България. Ще видим зимата как ще сме с подготовката, да се надяваме, че ще имаме един силен отбор за пролетния полусезон. Аз се радвам, че има отбори, които играят като равен с равен с Лудогорец – Локо Пд, Левски, ЦСКА, Черно море, играят като равен с равен. Това е нещо, което показва, че нивото на първенството се вдига – качествата на терените, условията за публиката. Надявам се на следващия Изпълком да се подобрят не само осветлението, но и другите условия по стадионите и терените“, завърши той.

Системата за видеоповторение трябва да се въведе навреме за предстоящия бараж на България с Унгария. Националният стадион не е лицензиран за видеосистемата и има опасност при закъснение с лицензирането му, плейофът с „маджарите“ да се проведе в Будапеща, а не както се очакваше първоначално в София. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация