ФБР: Играч от топ 30 е замесен в манипулации на мачове

12:51
ФБР: Играч от топ 30 е замесен в манипулации на мачове

Федералното бюро за разследване (ФБР) е дало ход на мащабно разследване на схема по манипулиране на тенис срещи, съобщават ZDF и Welt. Разследването е обхванало седем държави, включително Белгия, Испания, Франция и САЩ, а в скандала е замесен и играч от топ 30 на световната ранглиста.

Германските медии са получили информация за нелегална мрежа, свързана с арменската мафия. Замесени са 135 професионални тенисисти, като не се споменават конкретни имена. За тенисиста от топ 30 се знае единствено, че има три титли на АТР в кариерата си.

“Случаят е свързан с арменската тото мафия, която се е разпростряла върху седем държави в Европа. Организацията е много добре функционираща и действаща с огромен размах. Структурата им е много стройна. Има хора, които се занимават само със сметките в заложните компании, други “изпират” парите, а трети контактуват с играчите”, заяви Ерик Бишоп, заместник главен прокурор на Белгия.

Според него всеки мач е водил до десетки хилядо евро печалба. Бишоп също така потвърждава, че уреждащите са били в близък контакт с тенисистите на корта.

Германската звезда на женския тенис Андреа Петкович твърди, че обикновено в схемите на тото мафията се използват спортисти от бедни държави, които имат финансови трудности да пътуват за участие в различните турнири.

В последните години ръководителите на световния тенис предприемат сериозни мерки за борбата с манипулираните резултати. През 2018 г. се стигна до арести на съдии от Тайланд, както и изхвърляне от спорта на украински тенисисти. В началото на 2019 г. 30 играчи в Испания бяха арестувани. Разследването засегна и българските тенисисти Карен и Юри Хачатрян, чиито права бяха спрени от Международната тенис федерация (ITF).

Според доклад на Международната асоциация за интегритет има 72 подозрителни мача през първите девет месеца на 2019. Това все пак е с 40% по-малко в сравнение със същия период през 2018, когато е имало 121 такива срещи.

От настоящите представители на топ 30 с по три титли от АТР са Матео Беретини (№8), Диего Шварцман (№14), Алекс де Минор (№18), Беноа Пер (№24) и Николос Басилашвили (№26).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация