Меси срещу Роналдо – Кой беше по-добър през изминалото десетилетие?

15:04
Меси срещу Роналдо – Кой беше по-добър през изминалото десетилетие?

Десетилетието на Лионел Меси и Кристиано Роналдо във футбола приключи. Аржентинецът приключи по позитивен начин календарната година, реализирайки при убедителния успех над Алавес с 4:1.

Но докато последният двубой на Меси за десетилетието бе почти перфектен, то този на Роналдо не премина по подобен начин. Португалският нападател се целеше към първи трофей през сезона срещу Лацио в спора за Суперкупата на Италия. Но той така и не се разписа, а неговият Ювентус отстъпи с 1:3. Двете суперзвезди спореха за върха в световния футбол през това десетилетие.

Ето и какво показват статистическите данни за изминалите 10 години, за да видим кой всъщност се насладил на по-силно десетилетие:

Клубни голове:

Меси – Роналдо 522 – 478

Меси е с повече от 50 гола пред вечния си съперник, но ако трябва да сме честни, показателите и на двамата са невероятни. Меси има по средно 52 гола на година, докато Роналдо – по-малко под 48. Безумни цифри. Най-добрата година за аржентинеца дойде през 2012, когато той вкара 79 гола за Барса, докато Роналдо реализира 59 през 2013, когато все още беше играч на Реал Мадрид.

Клубни асистенции:

Меси – Роналдо 205 – 140

Отново, невероятни цифри. Роналдо държеше темпото на съперника, но броят на асистенциите му намаля с напредването на възрастта.

Клубни трофеи:

Меси – Роналдо 23 – 17

Аржентинецът грабна 23 трофея с Барселона за периода, включително и седем титли на Ла Лига. Роналдо има едва три шампионски титли – две в Ла Лига и една в Серия А, но води по трофеи от Шампионската лига – четири (2014, 2016-18) на два (2011 и 2015).

Голове за националния отбор:

Роналдо – Меси 77 – 57

Португалецът се представи определено по-добре на международно ниво, отколкото своя голям опонент.

Трофеи с националния отбор:

Роналдо – Меси 2 – 0

Роналдо изведе Португалия до европейската титла през 2016 и Лигата на нациите през 2019. Меси, от своя страна, претърпя на няколко пъти разочарование на международната сцена, губейки в три големи финала – Световното през 2014, както и на два пъти в Копа Америка през 2015 и 2016.

„Златни топки“:

Меси – Роналдо 6 – 5

До тази година и двамата бяха с равен брой отличия от най-престижната индивидуална награда. През 2019 обаче аржентинецът завоюва отличието за рекорден шести път в своята кариера.

Цялостен рейтинг (от 10 възможни):

Меси – Роналдо 8.62 – 8.05

И тук Меси е с малко над своя опонент. Роналдо има 8.17 рейтинг за Реал и 7.58 за Ювентус, което прави средно 8.05 за десетилетието (данните са на база представяне на клубно ниво и европейски клубни турнири).

Краен резултат:

Меси – Роналдо 5 – 2

От изброените категории, Меси се е насладил на по-успешно десетилетие от Роналдо, когато стане въпрос за клубен футбол. Но, на национално ниво, Роналдо е с по-добрите показатели. И двамата не са далеч от края на своите забележителни кариери, така че да се надяваме, че ще ги наблюдаваме колкото се може повече и през следващото десетилетие.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация