България стартира със загуба на АТП къп

13:41
България стартира със загуба на АТП къп

Втората ракета на България Димитър Кузманов се представи повече от достойно срещу 53-ия в световната ранглиста Камерън Нори, макар да загуби след двучасова битка с 2:6, 6:3, 3:6. Мико може да почерпи единствено позитиви от първия двубой на ATP Cup, като в края вероятно и физическите му сили се изчерпаха, което наклони везните в полза на по-именития му противник.

Кузманов бе много близо до това да спечели 25 точки за световната ранглиста, колкото се дават за една седмица игра и пет поредни победи (съответно титла) в турнир от сериите "Чалънджър".

ПЪРВИ СЕТ

Първият гейм продължи над 6 минути и бе изпълнен с дълги разигравания от основната линия, в които и двамата тенисисти рядко рискуваха. Кузманов отрази два гейм-бола на свой сервис, вторият от които с прекрасен форхенд-уинър по обратния диагонал, но впоследствие Нори успя да го надхитри при размени от бекхенд и да си заслужи първия пробив в срещата. За съжаление, въпреки че от 0-30 се "закачи" при 30-30, Мико отстъпи в следващия гейм и резултатът стана 0:2.

Кузманов изпитваше трудности и при втория си сервис-гейм, като се стигна до 30-30, защото липсата на първи сервис го лишаваше от възможността да печели лесни и бързи точки. Бекхендът му отново му изневери при 40-30, но после хубаво излизане принуди Нори да изкара топката в аут. Чудесно разиграване, спечелено от Мико, му осигури спечелване на първи гейм, макар да трябваше да изразходи сериозно количество усилия.

Три невърнати сервиса и ас по правата в полето за равенство изведоха Нори до аванс от 3:1 гейма. Кузманов записа първия си ас и поведе с 40-0, а после двамата направиха чудесно разиграване с 20-ина удара. За съжаление, две непредизвикани грешки от бекхенд на Мико вкараха гейма в дюс, а впоследствие Нори демонстрира невероятна стабилност от основната линия и проби за втори път за 4:1.

Нори поведе с 5:1 след нови дълги разигравания зад първия си сервис, при които бекхендът на Кузманов не издържаше зад основната линия. Следващият гейм бе проведен доста разнообразно и разчупено от българина, за да намали изоставането си в резултата. Три грешки от ракетата на Мико осигуриха три сетбола за британеца, а той с ас по диагонала в полето за предимство затвори първата част в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

Началото бе добро за Кузманов, защото с два сервиса си заслужи бързи точки, а после чудесно смени посоката от форхенд, за да поведе в резултата за първи път в мача, макар и с 1:0. Изненадващо Нори изпадна в мини криза и направи две двойни грешки, плюс една непредизвикана от елементарен форхенд, за да подари два шанса за пробив на съперника си. Мико се възползва от втория и вече поведе с пробив.

Кузманов сбърка два пъти бекхенд-слайс в средата на корта и позволи на противника да се откъсне леко при 15-30, но впоследствие хубави сервиси по двата диагонала го изведоха до спечелване на гейма.

За разлика от стабилната си игра в първия сет, когато почти не правеше непредизвикани грешки, във втората част британецът ги нижеше една след друга. Благодарение на три поредни мощни сервиса обаче Нори се измъкна от нова беда и намали на 3:1.

Страхотни форхенди на Кузманов му позволиха да се откъсне с 40-15, като той започна да залага доста повече на слайс от своя бекхенд. Поредната ниско свалена топка в краката на все по-често излизащия на мрежата Нори пък доведе до негова грешка и Тим България се доближи на само два гейма от първия си спечелен сет на ATP Cup!

Две елегантни волета и нова порция агресия от Нори още с началния му удар направиха резултата 4:2. Кузманов обаче продължи тенденцията да печели много повече лесни точки със сервиса си и точно благодарение на него поведе с 5:2. Британецът отново демонстрира чудесна игра на мрежата и с този тактически прийом намали на 5:3. Страхотна минаваща къса топка на Кузманов наелектризира българите в залата и осигури сетбол за нашите, а с нов невърнат сервис заслужено се стигна до 2:6, 6:3!

ТРЕТИ СЕТ

Нори, който все пак повиши нивото си във втората половина на предишния сет, спечели първото си подаване в третата част на нула - 0:1. Кузманов изпитваше проблеми от основната линия, когато не взимаше предимство със сервиса си, а непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал го вкара в лека беда при 15-30. Нова такава от предната страна на ракетата осигуриха на стабилния Нори двоен шанс за пробив. Първият бе отразен след продължителна размяна на бекхенди по диагонала и грешка на британеца, а вторият - с чудесно проведена акция сервис-мрежа. Серия от форхенди по обратния диагонал на Нори му дадоха нов брейк-бол, а нова непредизвикана от форхенд на Кузманов доведоха до 0:2. Само в този гейм българинът сбърка повече, отколкото в целия предишен сет.

Изключително разиграване край мрежата бе спечелено от Мико с чудесен лоб, който му осигури два брейк-бола, а в следващият момент излезлият напред Нори направи една от малкото си грешки от воле, за да се възстанови паритетът в пробивите!

В паузата между геймовете Кузманов се възползва от възможността да получи масаж на лявата си предмишница, но без медицински таймаут. Той изпадна в трудна ситуация при 0-30 на своя следващ сервис, като не можеше да вкара първото си подаване, а впоследствие Нори с ново излизане на мрежата си осигури шанс за пробив. Грешка от форхенд на Мико направи факт трети пореден брейк в срещата - 1:3.

Българинът се закачи с две поредни чудесни разигравания за 30-30, но в останалите случаи Нори печелеше лесни точки с отличния си начален удар. Така британецът поведе с 4:1 в ключов момент от двубоя, а Кузманов пак се възползва от услугите на физиотерапевт, този път за интервенция на левия крак в медицински таймаут. Кондицията и таймингът на Мико бяха доста несъстоятелни в следващия гейм и той за съжаление не оказа сериозна съпротива, допускайки пробив на нула.

Изненадващо обаче напрежението явно повлия негативно на Нори, защото Кузманов успя да върне един от брейковете и да отложи още края на двубоя - 2:5. Две неточности от ракетата на Мико при дълги разигравания в следващия гейм доведоха до 0-30, а той намали изоставането с първия си ас в сета по правата в полето за равенство. Слабо воле на българина позволи на Нори да го размине край мрежата и да стигне до два мачбола на посрещане. Нова грешка от бекхенд приключи битката в полза на съперника му след около 2 часа игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация