Белгия повали България и на двойки

16:31
Белгия повали България и на двойки

Отборът на България се прости с шансовете си да продължи към четвъртфиналите в дебютното издание на ATP Cup след поражение от Белгия с 1-2. Белгийците спечелиха решителния двубой на двойки след обрат на тандема Сандер Жил/Йоран Флиген срещу Григор Димитров/ Александър Лазаров – 3-6, 6-4, 10-7 за точно 1 час и 20 минути игра. Нашите стартираха отлично двубоя и след един-единствен пробив, дошъл в четвъртия гейм на откриващия сет, поведоха в резултата.

Във втората част българската двойка стартира с пробив, но допусна колебание и белгийците изравниха за 2-2. Впоследствие се стигна до нов пробив за Белгия в десетия гейм и срещата влезе в решителен дълъг гейм до 10 точки. В него Жил и Флиген отвориха разлика от две точки, която поддържаха до последно и в крайна сметка триумфираха след 80 минути игра.

Победата на Белгия изхвърли България от сметките за продължаване напред и прати Великобритания на четвъртфиналите, където тимът ще прави компания на вече класиралите се Русия, Сърбия и Австралия. България завършва на трета позиция в група С. Британците пък ще се изправят срещу домакините от Австралия в първия ясен четвъртфинал от дебютното издание на ATP Cup.

По-рано, Димитър Кузманов надигра категорично Стив Дарси с 6-0, 6-3 за час и 17 минути игра, приближавайки България на победа от класиране за четвъртфиналите в ATP Cup.

Мико отрази точка за пробив в откриващия гейм, но проби в следващия подаването на белгиеца и установи контрол на корта в Сидни. Нещо повече – нашият българин играеше изключително вдъхновено, а грешките на ветерана от Белгия следваха една след друга, като скоро след това Кузманов затвори сета, и то на нула, за точно половин час игра.

Във втората част Дарси реагира и стигна до пробив в петия гейм, но нашият тенисист запази хладнокръвие и направи рибрейк в следващия гейм. При 4-3 в своя полза Кузманов ползва медицински таймаут заради пришка на крака. Това не повлия на българина и той проби за пети път в мача опитния Дарси, а след това сервира успешно за край на двубоя.

Впоследствие обаче, Давид Гофен надигра Григор Димитров в три сета – в отделните части 4-6, 6-2, 6-2 за точно 2 часа и 30 минути, като по този начин остави Белгия в играта, изравнявайки резултата с България на 1-1 победи в ATP Cup.

Първият сет предложи оспорван тенис, в който зрителите по трибуните в Сидни видяха цели пет пробива – 3-2 за Григор, който в крайна сметка потегли успешно в срещата и приближи „лъвовете“ на сет от четвъртфиналите в надпреварата.

Опрян до стената, Гофен се мобилизира до краен предел и след три пробива във втората част възстанови равенството. Димитров нямаше отговор на играта на съперника и бе пробит в третия гейм на решителния сет. След още един брейк в седмия гейм, Гофен сервирваше за мача и не допусна колебания. Белгиецът наниза 12 уинъра повече от съперника и бе 7/20 при възможностите за пробив. Григор завърши с отрицателен баланс срещата по отношение на печеливши удари/непредизвикани грешки и с цели седем двойни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация