Джокович не остави шансове на Федерер и се класира за финала (видео)

13:34
Джокович не остави шансове на Федерер и се класира за финала (видео)

Двама от най-големите в цялата история на тениса - Роджър Федерер и Новак Джокович, се изправиха един срещу друг за 50-и път. Това се случи в първия полуфинал на Australian Open. На "Род Лейвър Арина" в Мелбърн. Поставеният под №2 Джокович записа поредната си победа срещу швейцареца в турнирите от "Големия шлем". Този път обаче нямаше такава драма, каквато видяхме на финала на миналогодишния "Уимбълдън". Сега 32-годишният сърбин спечели със 7:6 (1), 6:4, 6:3 и вече има 27 победи срещу Маестрото от Базел. Третият в схемата Федерер бе спечелил последния двубой между двамата (6:4, 6:3 на Финалния турнир на ATP през ноември), но 38-годишният швейцарец няма победа срещу балканеца на турнир от "Големия шлем" от 2012 (полуфиналите на "Уимбълдън").

38-годишният Федерер имаше два много тежки мача в тазгодишното издание на турнира от "Големия шлем" в Мелбърн - първо срещу австралиеца Джон Милман в третия кръг, а после и на 1/4-финалите срещу американеца Тенис Сандгрен. В предишната си среща Федерер спаси 7 мачбола по пътя към победата, като след двубоя със Сандгрен призна, че е бил измъчван от физически проблеми и големият въпрос бе дали ще има сили да се противопостави на по-младия Джокович. Сърбинът направи важна крачка към осма титла в Мелбърн и завръщане на върха в световната ранглиста, което ще стане факт, ако грабне трофея.

Балканецът достигна до тази фаза по доста по-лек начин, като от началото на туринра е загубил само един сет - още в първия кръг срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

ПЪРВИ СЕТ:

Двамата титани се захапаха от първата точка и в откриващото си подаване Федерер трябваше да спасява две брейкпойнта при 15:40. Швейцарецът се измъкна, а още в следващия гейм самият той направи пробив и взе ранен аванс от 2:0. Сърбинът направи рибрейк в следващия гейм, но в четвъртия отново имаше пробив. 38-годишният швейцарец спечели и второто подаване на Джокович и този път затвърди пробива, като се отскубна напред в резултата при 4:1. В следващия гейм сърбинът пак имаше огромни проблеми на свой сервис и трябваше да заличава три поредни брейкпойнта при 0:40, но някакси се измъкна и се пребори за 2:4. Федерер отговори с експресен гейм на нула и запази аванса си от три гейма - 5:2.

При 5:3 Федерер сервираше за сета, но изигра кошмарен гейм, в който бе пробит на нула и Джокович някак твърде лесно успя да се върне в битката за сета. 32-годишният сърбин изравни за 5:5, а след това притисна съперника си и бе много близо до пробив при 15:40. Федерер обаче запази спокойствие и се спаси, слагайки край на серията от 3 поредни гейма на Джокович - 6:5. Ноле все пак изпрати сета в тайбрек, в който балканецът доминираше и след бърз мини-пробив поведе с 3:0 в резултата. Смяната на полетата дойде при 5:1 за сърбина, а следващата точка отново бе спечелена от поставения под №2 - този път с изумителна къса топка. Роджър така и не успя да се пребори за поне още една точка, тъй като Джокович сложи край на тайбрека със 7:1 след смразяващ ретур-уинър.

ВТОРИ СЕТ:

В първия си сервис-гейм във втората част Федерер имаше големи проблеми, но успя да направи обрат от 15:40 и не допусна ранно изоставане с пробив. в шестия гейм Федерер отново бе в тежка ситуация, като трябваше да отразява брейкпойнт при 30:40. До пробив все пак не се стигна, швейцарецът изравни за 3:3, а после сърбинът бързо взе подаването си за 4:3 и първият пробив в тази част трябваше да почака.

Двамата си размениха по още един гейм без пробиви и така се стигна до 5:4 за Джокович, а Федерер трябваше да сервира за оставане в сета. Сърбинът се задържа в гейма и издебна момента, за да се сдобие с точка за пробив, която беше и с цената на сетбол. Сърбинът не пропусна този шанс, спечели ключовата точка и вече авансът му стана 2:0 сета, а а Федерер никога в кариерата си не е правил обрат срещу Джокович след изоставане от два сета. 

ТРЕТИ СЕТ:

Федерер отново сервираше на високо ниво в началото на третия сет, като изравни за 2-2 с три аса. В следващото си подаване поведе с 40-15, но седемкратният шампион се пребори, за да стигне до дюс, спечели поредното дълго разиграване и накрая завърши с уинър, за да поведе с пробив.

Този брейк бе достатъчен за Джокович, който не изпусна аванса си до края на срещата и я затвори при  7-6(2) 6-4 6-3.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация