Новак Джокович спечели Australian Open за рекорден осми път (видео)

17:06
Новак Джокович спечели Australian Open за рекорден осми път (видео)

Вече 17 титли от „Големия шлем“ има в колекцията си неповторимият Новак Джокович, след като съкруши доблестния претендент Доминик Тийм с обрат от 1:2 до 3:2 за 4 часа и 3 минути битка на централния корт във финала на Australian Open. Великият сърбин поведе след 6:4 в първия сет, после го сполетя около 20-минутен срив, за да позволи на опонента си да се откъсне напред в резултата след 4:6, 2:6. Един-единствен пробив в ключов момент материализираха завърналите се настроение и ритъм в играта на Ноле, който бе непоклатим и в решителния пети сет, за да затвори мача – 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Джокович се присъединява към Рафа Надал (12 на „Ролан Гарос“) и Роджър Федерер (8 на „Уимбълдън“) като третият тенисист с 8 успеха в един турнир от „Големия шлем“, а Тийм загуби и третия си „мейджър“ финал, след като в последните два сезона отстъпваше в битката за купата на „Ролан Гарос“ от Надал. Той не можа да стане и първият австриец след Томас Мюнстер в Париж през 1995-а с триумф в „Шлема“, както и вторият след Стан Вавринка през 2016-а, който да победи Надал и Джокович по пътя към бленуваната купа.

Увеличените непредизвикани грешки от играещия с прекомерен риск Тийм в заключителната част от двубоя не му позволи да попречи на Джокович отново да спечели любимия си „Шлем“. Ноле се завърща на върха в световната ранглиста и може да се задържи известно време там, тъй като има да защитава само 145 точки на предстоящите два „Мастърс“-а в Индиън Уелс и Маями през март. В комбинация с титлата на Сърбия в ATP Cup, Джокович записа 13 пореди победи на австралийска земя тази година.

ПЪРВИ СЕТ

Джокович спечели първите си две точки зад втория сервис, а когато вкара първия, пропусна воле на мрежата след хубав минаващ бекхенд на Тийм. С ас по диагонала в полето за предимство обаче Ноле затвори сравнително лесно гейма - 1:0.
Джокович прекърши Тийм в пет сета и отново триумфира в Мелбърн+149

Австриецът взе две бързи точки след невърнати първи подавания към бекхенда на съперника, но после не издържа на 21-ия удар от продължително разиграване с бекхенди по диагоналите. Джокович сбърка любимия си удар - бекхенд по правата, но после компенсира с невероятен ретур със задната страна на ракетата си по обратния диагонал за 40-30. Непредизвикана грешка от форхенд на Тийм доведе до дюс, но после той реализира ас по правата. Още един ас на австриеца в полето за предимство му носеше адвантидж, но ретурите на Джокович от другата страна на корта водеха до грешки на Тийм. Вълнуваща размяна на волета до мрежата бе спечелена от сърбина, а после нови дълбоки удари на Ноле след по-неуспешния сервис на съперника в полето за равенство доведе до грешка и пробив - 2:0.

Отлични начални удари на Джокович и четири бързи точки му позволиха да се отдръпне в резултата с 3:0 след 13 минути игра. Тийм отново беше поставен под напрежение при свой сервис-гейм и 30-30, но спечели две разигравания от основната линия след рядко срещани грешки на Ноле - една на мрежата и една от форхенд по диагонала. Сърбинът се поправи с идеално изпълнение на последния споменат удар за 40-40, но после апроучът на 16-кратния шампион не бе изненада за Тийм.

Чудесен лоб на австриеца провокира "хотдот" за удоволствие на феновете, но сервиращият спечели разиграването с воле, а после с комбинация - сервис-форхенд по обратния диагонал австриецът откри сметката си във финала - 3:1. Само веднъж Тийм успя да вкара хубав ретур в следващия гейм и тъй като свали топката много ниско, Джокович сбърка форхенд, но иначе взе подаването си без особени проблеми за 4:1.

Тийм имаше лек късмет в първите две следващи разигравания зад свой сервис, защото Джокович инициираше размените и той бъркаше форхенди, за да позволи на опонента си да поведе с 30-0. Въпреки ас номер 3, отново същият проблем на австриеца този път доведе до 40-30, тъй като от основната линия Ноле го раздвижваше постоянно по ширината на корта. Нова директна точка от сервис и серия от форхенди по обратния диагонал позволиха на Тийм да спечели нов проблематичен гейм зад подаването си.

Две непредизвикани грешки от форхенд на Джокович и великолепно проведено разиграване (най-дългото в мача) с форхенд-уинър по обратния диагонал на Тийм го изведоха за първи път във финала до брейк-бол. Нехарайтерна грешка от бекхенд пък на сърбина изненадващо възстанови паритета в пробивите при 4:3.

Двамата размениха по един форхенд-уинър, после австриецът пласира нов ас по диагонала в полето за предимство, но след това бе матиран два пъти с изключителни диагонали от предната страна на ракетата на Джокович. Максималният риск на Тийм го задържаше в гейма, а две отлични излизания на мрежата му позволиха да преодолее напрегнатите моменти и да изравни резултата за първи път в срещата - 4:4.

Пореден апроуч и опит за завършване на мрежата на Джокович не му донесоха нужните позитиви, а петият поставен отново пласира чудесен лоб, само че сърбинът контрира със смач от основната линия. Ноле се изнерви на публиката, която крещеше "аут" по време на разиграване, но иначе владееше инициативата в размените по диагоналите. Той поведе с 5:4, губейки само една точка след форхенд в мрежата.

Две пресилени топки от Тийм го поставиха в беда при 0-30, но и Джокович сбърка непредизвикано от основната линия. Ново излизане на мрежата на австриеца се оказа печелившо за 30-30, само че поредният коварен ретур на Ноле се оказа нерешима задача за съперника - сетбол. Доминик го отрази по прекрасен начин с безстрашни бекхенди по диагонала и смяна на посоката с мощни форхенди, които матираха Новак. Отново късметът бе на страната на австриеца в следващия момент, когато хвана частица от линията с бекхенд по правата от защитна позиция. Грешка от форхенд по оголената права обаче потуши ентусиазма на претендента, а до нов сетбол се стигна след сбъркан бекхенд-слайс. Двойна грешка на Тийм доведе до спечелване на сета от страна на седемкратния шампион - 6:4 за 53 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Джокович се разигра и отбеляза бекхенд-уинър по правата, който вероятно беше най-забележителният удар до момента във финала, а преди това бе комбинирал отлично къса топка с безпощадно воле - 1:0. Тийм обаче показа, че не е загубил присъствие на духа с невероятен гейм на нула, включващ забележително разиграване от основната линия, в което надви Ноле от защитни позиции и дочака грешка.

Може би за първи път в двубоя бекхенд-слайсът на Доминик провокира съперника да сбърка, а после нов отличен удар даде шанс на претендента да поведе с 15-30, при което Джокович започна нервно да говори с щаба си. Двойна грешка на сърбина даде брейк-бол на опонента му, но Тийм сбърка опит за уинър от бекхенд по правата и го опропасти. Няколко по-плитки форхенда на Ноле позволиха на австриеца да го накаже със серия мощни форхенди, но и вторият шанс за пробив бе отразен с комбинация сервис-мрежа. Непредизвикана грешка на сърбина пак го постави под сериозно напрежение и той се поддаде - двойна грешка и предимство за Тийм при 1:2!

Джокович направи деветата си непредизвикана от форхенд (в този момент Тийм също беше с 9), а после отново бе надигран след слабо изпълнена къса топка. Три поредни форхенда на сърбина не можаха да завършат последвало разиграване, след което той пак не можа да осъществи къса и предаде гейма - 1:3.

Ноле се стараеше доста успешно да държи опонента в постоянно изпълнение на защитни форхенди (често подсечени в стил "скуош") и максимално разтягане, като това го изведе до лесно спечелване на подаването си - 2:3. Две перфектно изградени излизания на мрежата, завършени със смач, бяха донякъде неутрализирани от две непредизвикани грешки на Тийм, макар и дошли след продължителни разигравания по диагоналите от основната линия - 30-30. Нова двойна грешка на австриеца осигури брейк-бол на Джокович, но тя бе отразена с марковия форхенд-уинър по обратния диагонал. Геймът бе спечелен с нов успешен бекхенд-слайс, който затрудни 16-кратния шампион от "Шлема" - 2:4.

Ноле вече бе загатнал, че излиза от необяснимия ступор от началото на втория сет, като проведе показен сервис-гейм, в който реализира ас номер 3 и заби три форхенд-уинъра от дъното на корта - 3:4. Тийм отново имаше късмета да разчита на помощта на мрежата за 15-0, но после направи две поредни грешки от основната линия за 15-30, само че ги компенсира със супер форхенди по диагоналите и магическа къса, заслужила аплодисментите на Джокович. Сърбинът атакува мощно с форхенд-ретура си в последвал момент и провокира неточност, която вкара гейма в дюс, а сервисът на Тийм не влизаше. Бекхенд в мрежата на австриеца го постави за втори пореден път в ситуация да отразява брейк-бол и този път не издържа от задната страна на ракетата, макар Ноле да не предприе рискове - 4:4 без пробив аванс!

Подчертано дефанзивното поведение на Джокович доведе до най-дългото разиграване във финала - 29 удара, завършно с пресилен форхенд на Тийм. В последните няколко минути на срещата австриецът се нагърбваше с агресивна смяна на посоките и рискът му се отплати с уинър за 15-15, след което пък Ноле направи двойна грешка. Сърбинът получи предупреждение за забавяне преди начален удар, а после пак сбърка къса топка след дълга размяна на бекхенди - 15-40! Втората забележка на рефера на стола Даниел Дюмосуа доведе до загуба на първи сервис и пълната липса на концентрация продължи с елементарно сбъркан форхенд - 4:5!

Ноле саркастично сподели на Дюмосуа в паузата: "Успя да станеш известен, поздравления". Тийм беше напълно безстрашен от основната линия и бързо стигна до три сетбола, реализирайки втория от тях за 6:4, 4:6 след 1 час и 43 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Джокович започна с двойна грешка, но после Тийм сбърка бекхенд по правата в търсене на уинър, а Ноле добави ас по правата за 30-15. Сърбинът се подхлъзна при изпълнение на форхенд и това позволи на съперника да завърши с воле на мрежата за 30-30, а липсата на всякаква агресия у Новак го постави в нова беда и задължение да защитава брейк-бол. Претендентът имаше идеална възможност да започне с пробив, но този път филето не му помогна и изпрати топката в аут! Увереността в началния удар на Джокович се бе изпарила напълно, а грешка от елементарен форхенд даде нов шанс на австриеца. Кризата продължи със сбъркан бекхенд по оголена права и петият поставен поведе с ранен брейк - 0:1.

Тийм обаче също продължаваше с грешките от задната страна на ракетата си, когато търсеше уинър по правата. Нова такава го постави в нежелана позиция при 0-30, но той се избави, благодарение на първия си сервис - 30-30. Джокович най-накрая матира опонента си с къса топка в разиграване от 22 удара, в което не посмя да излезе по-рано на мрежата, но все пак заслужи брейк-бол. Тийм контрира с бекхенд по правата и стигна до дюс, а вторият му пореден рискован удар (форхенд по обратния диагонал) го изведе напред в гейма, нищо че първият сервис не влизаше. Агресивен ретур на Ноле не премина мрежата и той изостана с 0:2.

За първи път във финала Джокович изоставаше в резултата, а двойна грешка подсказа, че кризата в началния удар не е преодоляна. Пореден бекхенд-уинър по правата осигури на Тийм два брейк-бола, а вторият от тях бе реализиран след нова грешка от форхенд на седемкратния шампион - 0:3.

Ноле напомни за най-добрите си моменти в мача с бекхенд-уинър по правата, но после за n-ти път в последните минути не се настрои правилно за изпълнение на удар и сбърка. Смяната на тактиката и излизане на мрежата не бе завършено с печелившо воле от сърбина, но все пак бе признак за опит за нщо различно. Двойна грешка на Тийм доведе до 15-30, но после форхенд-слайс от основната линия на Джокович излезе в аут. За втори пореден път в гейма сърбинът излезе напред и с два удара не можа да завърши разиграването, като този път лоб на австриеца му спечели точката! Геймът бе затворен с ас номер 7 за 0:4.

Два бекхенд-уинъра по обратния диагонал, един печеливш форхенд и магическо воле веднага след сервис най-накрая осигуриха гейм на Джокович - 1:4. Сърбинът проведе кратка консултация с медицинските лица на корта, на които сподели, че е изморен, но не взе таймаут. Тийм беше брилянтен на начален удар и бе изпълнен с увереност да натиска максимално от форхенд, като това го изведе на финалната права в сета при 1:5. Седемкратният шампион индикира с три поредни печеливши удара, че е освободен от напрежението - 2:5, но всичко бе в ръцете на съперника му.

Консервативна размяна на форхенди по диагонала завърши с грешка на Тийм за 0-15, но перфектната му защита зад основната линия в следващото разиграване му даде възможност да излезе на мрежата и с воле да изравни. Първият начален удар по правата влезе в употреба в подходящ момент за 30-15, но сбъркан форхенд изравни резултата в така важния гейм. Същият удар в следващото разиграване обаче намери линията и Тийм стигна до сетбол, но дълбокият ретур на Джокович го разбалансира и доведе до грешка - дюс. Сърбинът отрази два смача и направи грешка от форхенд далеч зад основната линия, което наклони везните в полза на претендента, но двойна грешка на Тийм опропасти усилията му дотогава. Невърнат начален удар по диагонала в полето за равенство даде нов шанс на австриеца, но пък Ноле напомни за себе си с бекхенд-уинър директно от ретура. Нов агресивен ретур бе последван от излизане на мрежата и въпреки че отново не завърши от първия път, все пак със смач номер 2 Джокович заслужи точка за пробив. Тя бе неутрализирана с невърнат втори кик сервис по диагонала в полето за предимство, след което Тийм спечели размяна на бекхенди в средата на корта и отново обърна развоя на гейма. Непредизвикана грешка от форхенд на Джокович в най-неподходящия за него момент позволи на противника да поведе във финала - 6:4, 4:6, 2:6 за 2 часа и 31 минути игра.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Проблемите с първия сервис на Джокович не изглеждаха изпарени, но все пак той по солиден начин взе първото си подаване в четвъртия сет. Мрежата пак се намеси в полза на Тийм в критичен момент, когато Ноле бе излязъл на мрежата, а после самият австриец не посмя да се затича напред, но пък противникът му сбърка бекхенд. Елегантен уинър от подсечен бекхенд индикира, че Новак не смята да спира с атаките в предни позиции, но пък два поредни великолепни сервиса на Тийм му донесоха гейма - 1:1.

Две непредизвикани (изненадващи) грешки на Джокович опропастиха две разигравания, в които той чудесно си заслужи печеливша позиция. Трета поредна такава - след чудесен сервис по диагонала - даде шанс за пробив на австриеца, но той бе отразен с перфектна комбинация от начален удар и бекхенд-воле. Ново залагане на сервис-воле се оказа печелившо за седемкратния шампион, а мрежата в следващия момент реши да помогне на него и геймът бе "спасен" - 2:1.

Десетият ас на Тийм затвори скорострелно следващия сегмент от сета, в който той беше безмилостен - 2:2. Джокович обаче бе възвърнал настроението си и по-агресивното поведение от дъното на корта и също направи демонстрация със своя сервис-гейм - на нула за 3:2. Претендентът трябваше да премине през дюс, но се справи и с тези трудности на начален удар и по впечатляващ начин показа психическа устойчивост за 3:3.

За разлика от съперника си, Ноле нямаше никакви трудности да пласира първи сервиси с нови топки и да спечели гейма без никакви разигравания - 4:3. Тийм сбърка изненадващо на мрежата за 15-15, след което не можа да се справи със супер ретур от форхенд на Джокович - 15-30. Двойна грешка доведе до още неприятности за австриеца и първи шансове за пробив в сета, първият от които елиминиран с добра комбинация сервис-форхенд. Пресилен удар с предната страна на ракетата след нов дълбок ретур означаваше, че Джокович ще сервира за изравняване на сетовете - 5:3.

Ноле залагаше на сервис-воле по-често в четвъртата част, отколкото в целия мач до момента, като без нито едно разиграване затвори сета по убедителен начин на нула - 6:3 след 3 часа и 12 минути!

ПЕТИ СЕТ

Тийм все пак не демонстрира липса на увереност в началото на решителния сегмент от финала, тъй като набързо спечели откриващия си сервис-гейм с безотказани комбинации с форхенд след първия начален удар - 0:1. Джокович също не се церемонеше и набързо се отчете с три невърнати сервиса за 40-0, а след това реализира форхенд-уинър моментално в допълнение на началния си удар - 1:1 и 12 поредни спечелени точки зад своето подаване.

Първото продължително разиграване в сета завърши с грешка от бекхенд по правата на Тийм, но пък и Джокович сбърка непредизвикано от форхенд за 15-15. Ас номер 11 на австриеца му осигури предимство, но той пресили следващия си форхенд в опразнения корт след нов мощен начален удар - 30-30. Продължителна размяна на бекхенди по диагоаналите завърши с грешка от предната страна на ракетата на австриеца, а втора поредна такава означаваше, че Джокович пуска първа кръв в петия сет - 2:1 с пробив.

Ноле започна с перфектна комбинация сервис-форхенд край мрежата, но после нехарактерно сбърка с предната страна на ракетата си за 15-15. Поредният пресилен форхенд на австриеца обаче посвали от напрежението върху съперника му, но претендентът заслужи аплодисменти с поредица от бекхенди с максимален риск и сила за 30-30. Коварен ретур прати топката ниско до мрежата и Джокович сбърка бекхенда си, за да позволи на опонента да стигне до брейк-бол. За съжаление на Доминик, форхендът му го предаде в ключов момент от иначе хубаво проведено разиграване, но плоският му бекхенд работеше безотказано и го изведе до нова възможност за пробив. Ноле се завърна към стратегията сервис-мрежа и това му осигури нов дюс, а после имаше късмет, че Тийм не хвана линията след неубдителна къса. Пресилен бекхенд по правата на претендента доведе до затвърждаване на пробива от страна на шампиона - 3:1.

Петият поставен сбърка втори пореден път от задната страна на ракетата си за 0-15, но солиден първи сервис му позволи да комбинира успешно с форхенд по правата - 15-15. Непредизвикана грешка от бекхенд на Джокович се яви като мини подарък за австриеца, който най-накрая зарадва феновете си с печеливш бекхенд за 40-15. Дълбок ретур в тялото на Ноле му осигури успех при 40-30, а после той пое инициативата след връщане на сервиса и провокира неточност, за да вкара гейма в дюс. Начален удар по диагонала в полето за равенство свърши работа за Тийм, а непредизвикано сгрешен форхенд на Ноле запази интригата - 3:2.

Джокович започна с два невърнати сервиса, а австриецът прати в аут от бекхенд след продължително разиграване, а ас номер 8 доближи фаворита до осма титла! Брилянтен бекхенд-уинър по правата на сърбина му позволи да поведе с 15-30, но Тийм записа директна точка от начален удар след проверка с ястребовото око. Стигна се до дюс след нов рисков форхенд на австриеца, но и Ноле не беше докрай прецизен в следващия момент с предната страна на ракетата си. Грешка от бекхенд на Тийм осигури шанс за втори пробив на Джокович, но той бе отразен с невърнат сервис по правата в полето за предимство. Нов ас в същата посока доведе до предимство за подаващия, а нов неотразен начален удар направи резултата 4:3.

Ноле изпитваше проблеми да вкара първия си сервис и това даде възможност на Тийм да поведе с 15-30, но все пак с три поредни отлични изпълнения по диагоналите (два пъти) и по правата обърна развоя на гейма - 5:3. Непредизвикана грешка от бекхенд и неуспешна къса топка на сърбина избави противника му от неприятности - 30-0, след което пък последва невърнат кик сервис по правата. Нов сбъркан бекхенд на Джокович означаваше, че той ще трябва да сервира за осмата си титла.

Ключовият десети гейм започна с прекрасни бекхенд по диагонала и форхенд по правата на Тийм, но чудесен сервис по правата на Ноле направи 15-15. Пресилен форхенд зад основната линия на австриеца приключи неуспешно за него дълго разиграване, а в следващото пък се стигна до грешка от бекхенд по правата - две шампионски точки за Джокович. Нова грешка от предната страна на ракетата на Тийм приключи финала в полза на великия сърбин - петсетова победа след 4 часа и 3 минути битка!

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация