Има ли полза от системата ВАР? Вижте резултатите

19:22
Има ли полза от системата ВАР? Вижте резултатите

27 съдийски решения са били променени след намесата на системата за Видео асистент-рефер по време на мачовете от груповата фаза на Шампионска лига, съобщи днес президентът на съдийската комисия към УЕФА Роберто Розети.

Бившият международен съдия се похвали, че употребата на ВАР вече отнема по-малко време, отколкото го е правила през миналия сезон. В 108-те двубоя от груповата фаза през есента след намесата на ВАР са променени общо 27 решения, което прави средно по едно на всеки четири мача. “Това показва нивото на представяне на съдиите. Като допълнение, считаме, че е важно колко време отнема отмяната на дадено решение. През този сезон средното време в такива случаи е една минута и 30 секунди – с 15 секунди по-малко от миналия сезон”, коментира Розети преди началото на елиминациите в най-престижния европейски клубен турнир утре.

“Още веднъж искам да подчертая, че съгласно протокола ВАР се използва само при явни и очевидни грешки, а не за всички спорни ситуации. Преди всичко, футболът се нуждае от силни съдии, които имат силно присъствие на терена и които взимат правилни и смели решения”, допълни италианският експерт.

Системата за видеоповторения ще дебютира и в Лига Европа тази седмица, след като през септември бе потвърдено, че ще бъде използвана в елиминационните мачове от надпреварата. Това означава, че за първи път ВАР ще се използва на мач в България този четвъртък, когато Лудогорец посреща Интер в двубой от 1/16-финалите на турнира.

ВАР ще има на плейофите за Евро 2020, както и на финалите на турнира през лятото, а от УЕФА планират системата да се използва и за европейските квалификации за Мондиал 2022, но това трябва да бъде одобрено и от ФИФА, която организира Световното първенство. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация