Хелениус нокаутира Ковнацки

14:55
Хелениус нокаутира Ковнацки

36-годишният финландец Роберт Хелениус (30-3, 19 KO) по шокиращ за всички начин нокаутира в четвъртия рунд считания за фаворит и един от най-прогресиращите боксьори в тежка категория Адам Ковнацки (20-1, 15 KO). 30-годишният поляк се наслаждаваше на отлично конструктирана професионална кариера до момента и заслужи пред собствена публика да се изправи в дуел с опасен, но по-ниско класен съперник, за правото да стане претендент за титлата на Световната боксова асоциация.

Пределното желание на Ковнацки да нокаутира опонента си обаче му изигра лоша шега и вместо да проведе битката по-стратегически и да продължи да записва попадения в целта, той тръгна да нокаутира опонента си. Ковнацки бе притиснал Хелениус до въжетата, но стана жертва на желязната контрираща десница и загуби равновесие, падайки в четвъртия рунд. Реферът Дейв Фийлдс не отсъди нокдаун, защото прецени, че полякът се е спънал, но имаше основания да се смята, че ударът е причинил загубата на баланс.

В крайна сметка Хелениус продължи да засипва разклатения поляк с леви и десни крошета, а Ковнацки не можа да се защити по никакъв начин. Така в 1:08 минута на рунда реферът Фийлдс се намеси и маркира техническия нокаут. 

Изненадващо сега 36-годишният Хелениус е претендент за световната титла на WBA, принадлежаща към момента на Антъни Джошуа. Спорно е обаче кога финландецът ще получи неочаквания си шанс да се качи на най-голямата възможна сцена на този късен етап от кариерата си. Джошуа първо ще се бие с Кубрат Пулев, после го очаква или реванш срещу българина (ако загуби), или обединяващ мегасблъсък с шампиона на WBC Тайсън Фюри, който също ще е обвързан с клаузи за реванш, така че изобщо не е ясно кога ще дойде редът на Хелениус.

Ковнацки загуби голямата си възможност да стигне върха и развитието му ще трябва да претърпи застой, тъй като би било странно да получи реванш от Хелениус за мястото на първи претендент.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация