Пълна отмяна на Олимпиадата в Токио не се обсъжда

11:33
Пълна отмяна на Олимпиадата в Токио не се обсъжда

Възможността за пълна отмяна на летните Олимпийски игри в Токио в момента не се обсъжда, а преместване на съревнованията е един от възможните варианти. Това заяви днес в японската столица председателят на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори.

“В неделя проведох разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той се обърна към мен за съвет по повод провеждането на Игрите преди извънредната среща на МОК. Отмяна на Игрите не се обсъжда, това е невъзможно”, каза Мори.

Според него, МОК, Организационният комитет и властите в Токио ще обсъждат съдбата на съревнованията и пренасянето им за други дати ще се разглеждат като “други варианти”. “Ние не сме толкова безразсъдни, за да следваме първоначалния план”, добави Мори

Той отбеляза също, че Япония взема предвид факта, че спортистите и националните олимпийски комитети на други страни започнаха да проявяват все по-голямо безпокойство на фона на разпространението на коронавирус.

Отлагането на Олимпиадата през 2020 г. “може да стане неизбежно”, ако новата епидемия от коронавирус направи невъзможно безопасното провеждане на Игрите, заяви днес премиерът на Япония. В реч пред парламента Шиндзо Абе заяви, че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на Олимпийските игри, но добави: “че ако стане трудно да се гарантират здравето и безопасността на спортистите, решението да отложим Олимпиадата може да стане неизбежно”. Игрите в Токио трябва да се проведат в периода 24 юли – 9 август. В неделя президентът на МОК Томас Бах заяви, че до четири седмици организацията ще вземе решение относно възможността за провеждане на Олимпиадата в планираните срокове на фона на ситуацията с коронавируса. В понеделник Националният олимпийски комитет на Канада първи отказа да изпрати свой отбор на Игрите в Токио, ако те се състоят тази година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация