Димитър Евтимов: В Англия хвалят България

12:05
Димитър Евтимов: В Англия хвалят България

Българският вратар Димитър Евтимов вече почти 10 години живее в Англия. Той игра за Нотингам Форест, Илкстън, Гейнсбъроу, Нънийтън Таун, Мансфийлд Таун, Порт Вейл, Бъртън Албиън, а от 2019 г. е част от представителя на Лига 1 - Акрингтън Стенли. Към днешна дата отборът му е 17-и в третото ниво на английския футбол.Ето какво каза 26-годишният вратар пред "Меридиан Мач".

Митко, какви са мерките на правителството в Англия за овладяване на кризата?

-В момента мерките са малко по-затегнати от това, което беше преди няколко дни. Затвориха училища, ресторанти и така известните английски пъбове. Хората все още се разхождат нормално по улици и паркове и ако трябва да бъде честен, не виждам чак такова притеснение в тях. От една страна, това е добре, но от друга, лично според мен трябва малко по-затегнато положение.

Защо според теб първоначално в Англия не искаха да налагат сериозни мерки, а след това се завъртяха на 180 градуса?

-В началото не искаха да налагат никакви мерки и по такъв начин населението на Великобритания да се зарази и впоследствие да развие имунитет. В течение на времето осъзнаха, че така жертвите ще са десетки хиляди и решиха да последват примера на редица европейски държави. Имаше и няколко статии в английските медии, в които хвалят как България се справя с положението в страната.

Какво си говорите с твоите съотборници и според тях кога пак ще има футбол?

-В момента не тренираме и сме по домовете си до следващо нареждане. Най-рано сезонът ще се възобнови на 30 април. От това, което се чува и говори тук в Англия, има няколко варианта. Единият е, ако нещата се нормализират, да се изиграят оставащите мачове до края на сезона, през май и юни, при закрити врата. Другият вариант е въобще сезонът да не продължи и да бъде нулев. Как точно би станало това, аз лично не знам. Знам, че ще има огромни финансови загуби за всички отбори, във всяка една дивизия. Има много неизвестни и никой не може да каже със сигурност какво ще се случи. Дали сезонът ще продължи, или не. Футболът в такъв момент остава на заден план, най-важното е здравето и животът на хората!

Как минава твоят ден при сегашната ситуация?

-Като цяло денят ни минава само вкъщи. Имаме изготвени тренировъчни програми, които да изпълняваме в домовете си. Аз лично се готвя в двора на къщата ни. Взел съм всичко необходимо за това. Много рядко излизам, само ако ни трябва нещо спешно. Дори и да го направя, вземам предпазни мерки - маска, ръкавици и задължително дезинфектант.

При теб ли са жената и детето и как им се отразява на тях това, че хората трябва да си стоят вкъщи?

-Да, те са при мен. Двете не излизат и се пазят вкъщи. Не е приятно да си затворен толкова време, но е важно всеки от нас да лимитира излизанията до минимум, за да може тази пандемия да приключи по-скоро.

Виждаме снимки, че доста от супермаркетите са празни. Така ли е наистина?

- Аз лично страня от големите супермаркети, защото се получават сериозни струпвания на хора, които не са взели предпазни мерки. Но да, магазините са доста празни, всеки се презапасява. Ние пазаруваме най-вече онлайн, но дори и тогава поръчката я чакаш по една седмица, а доста от нещата в списъка липсват.

Ще ви се отрази ли финансово на вас, играчите, това, че няма футбол?

- Всеки футболист има договор, който трябва да изпълнява. Засега не е имало разговори за забавяния или дори намаляване на заплати, но може и това да се случи, ако пандемията продължи твърде дълго.

Следиш ли какво се случва в България и според теб ще се справим ли с тези по-сериозни мерки, които взехме по-рано?

- Мога да кажа, че не пропускаме новинарските емисии, както и пресконференциите. Според мен мерките на правителството са напълно адекватни и навременни, виждайки какво се случва в държави като Италия и Испания. Според мен изолацията е належаща към този момент, за да можем да се върнем колкото се може по-скоро към нормалното си ежедневие.

Как се развива кариерата ти и щастлив ли се чувстваш в Англия?

- Кариерата ми се развива добре. Вече почти 10 години се състезавам на Острова. Този сезон започна отлично за мен и изиграх 22 поредни мача. После последва една контузия, която вече отшумя и чакам първенството да се поднови, за да мога да изиграя последните няколко срещи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация