УЕФА: Всяка федерация може да вземе решение за своето първенство

17:30
УЕФА: Всяка федерация може да вземе решение за своето първенство

Вицепреиздентът на УЕФА Микеле Ува увери, че европейската централа дава свобода на своите федерации сами да преценят кога да бъдат подновени шампионатите. "Всяка федерация, заедно с професионалната лига в страната си, има свободата да вземе решение за своето първенство. Може да прецени кога да фиксира датите за възобновяване, как да определи шампиона, влизащите и изпадащите", заяви Ува пред Sportmediaset.

"УЕФА ще постави крайна дата, за да получи списък с участниците за следващите клубни турнири", добави още той. Утре УЕФА ще има видеоконференция, за да обсъди всички важни теми за европейския футбол.

В момента заради пандемията от коронавирус никъде на Стария континент не се играе футбол, освен в Беларус.

"Единственият въпрос засяга тези футболисти с изтичащи договори или отдадени под наем до 30 юни, но той не касае УЕФА, която ще постави крайна дата и ще поиска списък на отборите, които ще участват в европейските турнири".

Ува обясни и колко трудно е било отлагането на Европейското първенство: "От УЕФА дойде сигнал за обединение и голяма компетентност. Действахме с чувство на отговорност. Беше даден приоритет на здравето на всички. Сега ще координираме федерациите, клубовете и лигите, които изживяват ситуацията по съвсем различен начин, имайки предвид различния брой заболели от коронавирус".

Накрая Ува коментира и ситуацията, която засяга пряко футбола: "За УЕФА най-важно е здравето, а не бизнеса. Като гражданин и фен на спорта мога да кажа, че системата трябва да действа обединено и компактно. Всички трябва да правят компромиси, както ние трябваше да направим с отлагането на Европейското за мъже и жени. Трябва да бъдем единни, както направи УЕФА, за доброто на обществото".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация