ФИФПро: Сезонът трябва да бъде завършен

11:58
ФИФПро: Сезонът трябва да бъде завършен

Световният съюз на професионалните футболисти ФИФПро обяви, че настоящият футболен сезон трябва да бъде завършен на всяка цена, след като кризата с кронавируса отмине. Към момента почти целият световен футбол е преустановен заради пандемията от COVID-19, като все повече експерти считат, че настоящата кампания в местните първенства и евротурнирите няма как да бъде довършена и трябва да бъде анулирана.

“Всички във футбола ще загубят, ако това се случи. Не мисля, че е отговорно изобщо да се обсъжда такъв вариант в момента. Ако имаме каквато и да е възможност да завършим сезона, трябва да го направим, защото иначе ще имаме огромен негативен ефект върху играчите и всички други в нашия спорт”, коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман.

Хофман даде някои добри и лоши примери за реакция на клубовете по време на кризата. “Един клуб в Сърбия предплати на футболистите си всички заплати до юни, а в Коста Рика постигнаха общо споразумение за изплащането на заплатите. Някои отбори в Индонезия обаче използваха ситуацията, за да оправдаят намаление на заплатите. Трябва да се има предвид съвсем различната икономическа ситуация. Тези мерки, които се взимат от елитните клубове и играчи, не могат да се случват по-надолу по стълбицата. Има хора, които буквално получават между 300 и 1000 евро на месец, за тях е съвсем различно да им бъде намалена заплатата”, допълни той.

Хофман коментира и факта, че първенството в Беларус продължава да се провежда, макар и никъде другаде в Европа да не се играе футбол. “Трудно ми е да си го обясня. С нас се свързаха играчи, които са притеснени. Разумът ни казва, че там трябва да се приемат същите мерки, които се приемат навсякъде другаде”, каза генералният секретар на ФИФПро.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация