Манчини: Отлагането на Евро 2020 може да направи Италия шампион

12:48
Манчини: Отлагането на Евро 2020 може да направи Италия шампион

Селекционерът на Италия Роберто Манчини вярва, че отлагането на Евро 2020 може да работи в полза на отбора му, въпреки че забавянето с 10 месеца между работата с играчите ще създаде трудности.

Манчини пое Италия през 2018 година, след като националите не успяха да се класират за Мондиал 2018 в Русия. Под неговото ръководство "скуадра адзура" завърши квалификационната си група за Евро 2020 със 100 процентов рекорд и с 11 поредни победи.

"Ако бяхме играли на Европейското първенство през юни, щяхме да имаме добър шанс, но може би щяхме да се сблъскаме с национални отбори, които са по-добре подготвени, защото започнаха да подмладяват съставите си преди нас, или срещу отдавна създаден отбор като Франция", каза Манчини за "Sky Sport Italia".

"Но в тази допълнителна година момчетата ще имат възможност да се подобрят във всяко отношение, да натрупат опит. Италия може да се състезава с най-добрите. Надявам се да бъда треньор на отбора, който ще спечели Европейското първенство за първи път след 1968 година", добави Манчини.

Последният мач на Италия беше победата с 9:1 над Армения през ноември. Двете им приятелски срещи, насрочени за март, бяха отложени заради пандемията от коронавирус, а всички мачове, които трябваше да се играят през юни и юли, също бяха отложени. Евро 2020 също беше преместено с една година. Следващите мачове на Италия по програма ще бъдат през септември.

"Не сме се събирали от месеци, ще се видим през септември и тогава ще е минала почти година. Ще бъде трудно. Тогава ще имаме препълнен календар с квалификациите за Лигата на нациите, за европейското първенство и за Световния шампионат. Ще има много малко възможности за тренировки", коментира националният селекционер.

Италия е най-силно засегнатата държава от Covid-19. В страната има 132 557 заразени и 16 523 починали.

"Има голяма горчивина. За съжаление много хора вече не са с нас и това е най-трудното за приемане. Никой от нас не е искал отлагането на Евро 2020. Много хора починаха, а футболът сега заема второ място", завърши Манчини.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация