Формула 1 обмисля състезания без публика

13:54
Формула 1 обмисля състезания без публика

Формула 1 обмисля състезания провеждането на състезания през празни трибуни, най-вероятно на европейските писти, веднъж щом сезонът бъде подновен, след като бе спрян поради пандемията от коронавирус.

Откриващият старт в Австралия на 15 март бе отменен, като всяко следващо състезание до Гран При на Франция на 28 юни беше отложено. Техническият директор на Ф1 Рос Браун заяви за Sky Sports, че все още е възможен сезон с осем до 19 състезания. „В момента разглеждаме логистиката на състезание при закрити врати, как ще докараме хората там, как ще ги предпазим, как ще обезопасим мястото. Всяка опция се дискутира“. Гран При на Бахрейн миналия месец бе насрочено за провеждане без публика, което щеше да се случи за първи път в спорта, преди да бе отложено. Формула 1 премести традиционната пауза през август за март-май, за да изчисти европейското лято за нов график, в който може да има стартове в последователни уикенди и завършек към края на годината.

Браун сподели, че безопасността и пътуванията са големи проблеми и европейски старт е най-вероятен, въпреки че повечето от континента в момента е под карантина заради глобалната криза. „Може да имаме много затворена среда, в която тимовете пристигат с чартъри, превеждаме ги до пистата, тестваме абсолютно всеки и провеждаме състезание без зрители. Това не е страхотно, но мисля, че ще бъде по-добре отколкото да няма стартове. Трябва да имаме предвид, че има милиони хора по света, които наблюдават спорта от домовете си…така че да провеждаме състезания на фона на тази криза, ще бъде огромен бонус за Формула 1“, допълни той. Льо Кастеле, пистата за Гран При на Франция, се намира в плато на юг, като има писта за кацане, луксозни хотели и няколко достъпни пътища. Австрийската писта Ред Бул също е извънградска, докато тази на Силвърстоун за Гран При на Великобритания е на близко разстояние за офисите на седем от десетте тима.

Браун сподели, че е безсмислено сезонът да стартира, ако не бъде завършен, като минимумът за провеждане на един шампионат е осем. „Може да достигнем осем състезания, ако стартираме през октомври. Така че ако искате някакъв краен вариант за започване на кампанията, това е октомври. Но има и опцията да продължим догодина…това също се разглежда като възможност, дали може да приключим през януари. Ако стартирахме през юли, може да направим сезон с 19 състезания“. Браун завърши с това, че някои състезания, като това в Китай, могат да се проведат в рамките на два дни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация