Постижения и рекорди на Лудогорец в евротурнирите

17:00
Постижения и рекорди на Лудогорец в евротурнирите

Лудогорец приключи участието си в последното издание на европейските клубни турнири преди месец и половина със загуба от Интер в реванша от 1/16 финалите в Лига Европа. Тимът записа общо 16 мача, което рекорд за най-много изиграни срещи на български тим в рамките на един сезон в евротурнирите. Така Лудогорец повтаря постижението си от сезон 2013/2014 г., когато отново изигра 16 мача, стигайки до 1/8 финал в Лига Европа.

Нека си припомним постиженията на Лудогорец в Шампионската лига и Лига Европа:

* Лудогорец е изиграл точно 90 мача в Европа, като с повече от българските клубове са само Левски и ЦСКА.
*Победите и загубите на клуба в турнирите са равни – по 31.
*Тримата футболисти, записали най-много мачове за български тимове в евротурнирите са от Лудогорец. Марселиньо е с 80 мача, Светослав Дяков със 79 (от тях 78 за Лудогорец), а Козмин Моци е трети със 76.
*Марселиньо е най-ефективният играч на Лудогорец в евротурнирите – 15 гола и 17 асистенции.
* Лудогорец държи рекорда за най-много изиграни мачове от български клуб в Европа за един сезон – 16. Толкова отборът записа през сезон 2013/14, както и през 2019/20.
* Лудогорец е единственият български отбор с две участия в групова фаза на Шампионската лига – през сезоните 2014/15 и 2016/17.
*От българските клубове Лудогорец е с най-много участия в групова фаза на евротурнирите – 6. Четири от тях в Лига Европа и две в Шампионска лига.
* Лудогорец е първият български тим постигнал победа в Европа при гостуване на португалски клуб. Това стана през есента на 2017-а, когато „орлите” се наложиха над Спортинг Брага с 2:0.
* Лудогорец е единственият български клуб, побеждавал холандски като гост в евротурнирите – 2:0 над ПСВ Айндховен през 2013 година.
* Лудогорец е първият български клуб успял да елиминира Цървена звезда в Европа – през 2016 година. Преди това „звездашите” се бяха справили с всички наши клубове, срещу които са се изправяли в турнирите – ЦСКА, Ботев (Пд) и Локомотив (Пд).
* Лудогорец записа най-голямата победа на български тим при гостуване на унгарски в Европа – 3:0 над Ференцварош на 3 октомври 2019 година в груповата фаза на Лига Европа.
*От всички български клубове Лудогорец е прескачал най-убедително групова фаза на евротурнир. През сезон 2013/14, тимът взе 16 точки от 18 възможни в своя поток в Лига Европа. Съперниците тогава бяха силни клубове като ПСВ Айндховен, Динамо Загреб и Черноморец Одеса.
* Лудогорец държи рекорда за най-много победи, спечелени от български тим в Европа в рамките на един сезон – 9. Това стана през 2013/14.
*Вратарят Владислав Стоянов е спасил 4 дузпи в мачове от евротурнирите, включително и една на Кристияно Роналдо.
*Мачовете на Лудогорец са сред най-драматичните сред тези на българските тимове в Европа. В своите 90 двубоя дотук тимът е вкарал 9 гола след 85-ата минута на мачовете (както и още два между 90-а и 120-а минута срещу Цървена звезда), а е получил 16 попадения след 85-ата минута.
* Лудогорец е българският отбор с най-много мачове в Шампионската лига от нейното създаване в началото на 90-те. В предварителни кръгове, плейофи и групови фази „орлите” имат 44 мача.
* Лудогорец е единственият български тим побеждавал като домакин руски в Европа. Това стана на 19 септември 2019 година – успех над ЦСКА Москва с 5:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация