Петия Бийтълс беше от Манчестър

20:20
Петия Бийтълс беше от Манчестър

Падението на Бест дойде в същия момент, когато стигна върха - казваше сър Мат Бъзби, големият приятел на този, който бе едно от най-силните крила в света за всички времена. Не може да се направи по-добро резюме на историята на този футболист за това какъв можеше да стане, но не стана. Алкохолът и жените лишиха футбола от един от най-забележителните му представители, от Джордж Бест.

Бест е роден в "Роял Матернити Хоспитал" - Белфаст, на 22 май 1946 г. Произхожда от работническо семейство. 15 години по-късно Боб Бишъп, ловец на таланти, го открива в юношеския отбор на Крегъф в Северна Ирландия. Легендарният сър Мат Бъзби пък го завежда в Манчестър Юнайтед, когато е едва 16-годишен. Разказват, че само два дни след пристигането си на "Олд Трафорд" обхванатият от носталгия Бест се завръща вкъщи - първият му бунтовнически акт. 

17-годишен подписва първия си професионален договор със заплата от 25 лири седмично. Малко по-късно той дебютира срещу Уест Бромич Албиън в Първа английска дивизия, а на 15 април 1964 г. облича за първи път националната фланелка в мача на Северна Ирландия с Уелс.

Неговите изключителни качества му позволяват да се изяви веднага. Бест е крило с несрванима прецизна техника и финт - постоянна заплаха за всички вратари. Заедно с шотландеца Денис Лоу и сър Боби Чарлтън формира страхотно нападателно трио, което донася на Юнайтед шампионските титли през сезона 1964-65 и 1966-67г., КНК - 1963-64, и КЕШ - 1967-68. Освен това през 1968 г. Бест печели и Златната топка. Най-добрият му мач е две години преди това - с Бенфика в Лисабон. Тогава Манчестър Юнайтед развенчава мита за непобедимостта на тима на Еузебио на неговия стадион, разгромявайки го с 5-1. Победа, при която 19-годишният северноирландец е главно действащо лице, като отбелязва два гола. 

Петия Бийтълс

Появата на Джордж Бест във футболния свят става по едно и също време с раждането на феномена на музикалната поп култура на 60-те години - групата "Бийтълс", поради което той веднага намира място сред тогавашните британски звезди. Наричат го Петия Бийтълс, въпреки че прочутата музикална банда е от Ливърпул. Успехите и омразата му към всекидневния труд са в противоречие с дисциплината, която се изисква от професионалните играчи. Облечен винаги елегантно, с най-добрите автомобили и женски компании, Бест има през тези времена клуб на свои привърженици с над 15 000 членове, с клонове в Токио и Москва.

Един от неговите капризи тогава е покупката на луксозна къща в Испания, в която се развихрят някои от най-известните му гуляи. Когато алкохолът и жените заместват топката, футболната му кариера, която е на върха, тръгва рязко надолу. Неговата недисциплинираност е толкова голяма, че през 1973 година, на едва 27, след 261 мача и 137 гола, и след като предизвиква криза в отбора, е отстранен от Манчестър Юнайтед

Непоправим

Бест, толкова свързан с пиенето и с жените, както и с футбола, се опитва отново да излезе на терена - този път в американската лига. Играе за ЛА Ацтекс и Форт Лодърдейл, преди да се завърне в Европа, където сключва договор с втородивизионния Фулъм. След 42 мача и 8 гола напуска и този отбор, показвайки отново, че не е променил навиците си извън терена, и преминава в редиците на шотландския Хибърниън. Няколко години по-късно, през 1980-а се възползва от трансфера си в Сан Хосе Ърткуейкс, за да се лекува от алкохолизъм в калифорнийска клиника.

Не умирайте като мен

На 20 ноември британският таблоид "News of the World" публикува снимка на Бест (по негово изрично желание), показваща го в болничното си легло с жълтеница. Под фотото легендата отправя красноречиво послание - "Не умирайте като мен".

В ранните часове на 25 ноември 2005 г. лечението му е спряно, а по-късно през същия ден един от най-големите любимци на привържениците на Юнайтед напуска този свят на 59-годишна възраст в резултат на белодробна инфекция и полиорганна недостатъчност. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари