COVID-19 доведе до увеличение на депресията сред футболистите

16:31
COVID-19 доведе до увеличение на депресията сред футболистите

Наблюдава се рязко покачване на процента футболисти, които страдат от депресия, заради пандемията от COVID-19, която доведе до спиране на почти всички футболни първенства по света и задължителна самоизолация за много от футболистите. Това показва изследване, проведено от Медицинския център на Амстердамския университет по поръчка на международния профсъюз на футболистите ФИФПро.

Според проучването 22 процента от футболистките и 13 процента от футболистите показват симптоми, които кореспондират с диагнозата депресия, като загуба на интерес, липса на апетит, загуба на енергия и самочувствие. За сравнение, процентите са били съответно 11 за жените и 8 за мъжете за подобно проучване, направено през месеците декември и януари.

“Във футбола, изведнъж млади мъже и жени трябва да се справят със социалната изолация и преустановяването на техния професионален живот, както и съмнения за бъдещето им. Това е време на голяма несигурност за футболистите и техните семейства”, коментира главният медицински експерт на ФИФПро Венсан Гутебарж.

В изследването на Амстердамския университет са взели участие 1134 футболисти на средна възраст 26 години и 468 футболистки на средна възраст 23 години от общо 16 страни.

“Напълно наясно сме, че това е отражение на проблем, който засяга цялото общество и няма данни, че той засяга по-тежко нашите членове. Футболистите са по-близки до нормалното общество, отколкото хората си мислят”, коментира генералният секретар на ФИФПро Йонас Баер-Хофман. “Средната продължителност на договорите на футболистите е две години, а средният им доход е близък до средния за обществото. Много от тях са неизменно зависими от футболните си качества и не са готови за това, което ще дойде след края на кариерата им”, допълни той.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация