Вирусолог: Олимпиадата няма да се състои и през 2021 г.

15:17
Вирусолог: Олимпиадата няма да се състои и през 2021 г.

Японски експерт, който разкритикува реакцията на страната към коронавируса, предупреди, че е „песимистичен“, че отложените олимпийски игри могат да се проведат дори през 2021.

„Ако трябва да бъда честен с вас, не смятам, че Олимпиадата ще се проведе и през следващата година“, заяви Кентаро Ивата, професор по инфекциозни заболявания в Университета в Кобе. Япония и Международният олимпийски комитет (МОК) се съгласиха миналия месец да отложат Токио 2020 за юли 2021 след продължителен натиск от атлети и спортни федерации. Но в последните дни, имайки предвид разрастването на пандемията в световен мащаб, се повдигнаха въпроси относно това дали дори едногодишното отлагане ще бъде достатъчно.

Ивата сподели на брифинг, че вирусът ще трябва да бъде под контрол у дома и в чужбина, за да може Игрите да се проведат „защото трябва да поканите атлетите и публиката от целия свят“. „Япония може да се справи с контролирането на заразата до следващото лято, надявам се да можем, но не смятам, че това ще се случи във всички останали страни на планетата Земя, така че в това отношение съм скептично настроен относно провеждането на Олимпийски игри догодина“. Ивата добави, че Олимпиадата може да се състои през 2021 само ако тя е значително изменена, „като това да няма публика, или ограничено участие“.

Експертът по инфекциозни заболявания влезе в заглавията по-рано тази година, след като публично разкритикува начина, по който Япония се справи с пристигналия круизен кораб Diamond Princess. Японски официални лица решиха да направят карантина на самия круиз, но повече от 700 души на борда се заразиха, като 13 от тях починаха. Решението за отлагане на Токио 2020 е безпрецедентно в мирно време, като стана факт след поредица от оплаквания от атлети, изправени пред ограничения в пътуванията и карантини. Отлагането доведе до сериозни щети, но организаторите на надпреварата настояха, че работят върху нова откриваща дата, независимо от продължаващата несигурност относно това кога ще приключи глобалната криза.

Ивата не е единственият експерт, който постави под въпрос организирането на Олимпиада през 2021. Деви Сридхар, президент на глобалното здраве в Университета в Единбург, предупреди миналата седмица, че е „твърде нереалистично“ да се мисли, че Игрите могат да се проведат догодина, освен ако не бъде открита ваксина. „Ако се сдобием с ваксина в следващата година, то тогава мисля, че Олимпиадата е реалистична цел. Ваксината ще обърне развоя на събитията – ефективна, достъпна и налична ваксина. Ако нямаме пробив в медицината, то провеждането на Игрите ми изглежда твърде нереалистично“, каза той за BBC.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация