УЕФА отново призова вътрешните първенства да се доиграят

18:43
УЕФА отново призова вътрешните първенства да се доиграят

УЕФА призова европейските първенства да не обявяват сезоните си анулирани, а вместо това да завършат кампаниите си, когато обстановката се нормализира.

Белгийската Про лига преждевременно сложи край на сезона по-рано през април, като Брюж бе коронясан за шампион, а за крайно класиране бе определено това преди преустановяването на шампионата, кръг преди влизането в плейофи. Въпреки това, Европейската футболна централа се надява, че членките на асоциации ще приключат остатъка от кампаниите си в опит да защитят интегритета на своите лиги, казвайки, че квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа ще бъдат определени на база крайните класирания в отделните първенства.

„УЕФА призовава националните асоциации и лиги да разгледат всички възможни опции да довършат домашните си първенства, давайки достъп до местата в европейските клубни турнири по естествен път. Въпреки това, УЕФА подчертава, че здравето на играчите, зрителите и всички въвлечени във футбола, трябва да остане основен приоритет в тези времена. Идеалният сценарий, ако обстановката позволява, е да бъдат завършени домашните първенства, за да се определят и тимовете, класиращи се за Шампионска лига и Лига Европа по традиционния начин. Ако това не се случи, поради проблеми в календара, за предпочитане ще бъде преустановените лиги да бъдат подновени с различен формат по начин, по който клубовете отново ще могат да се класират за евротурнирите заради спортните си заслуги по време на сезона“, се казва в изявление на централата.

Управляващото звено потвърди още, че се надява първенствата първо да бъдат завършени, а евротурнирите да бъдат приключени през август. В последните дни излязоха информации, че УЕФА ще препоръча класирането за изданията на ШЛ и ЛЕ през сезон 2020/21 да бъде решено чрез клубен рейтинг, но от УЕФА настояват, че могат да променят всяко решение по отношение на квалификацията, ако вътрешните шампионати не бъдат завършени.

„УЕФА запазва правото си да откаже или прецени приемането на всеки клуб, предложен от национална асоциация от преждевременно прекратено домашно първенство, в частност, където:

- домашните първенства не са били преждевременно прекратени на база причините, дадени в тези препоръки на УЕФА, или на база други легитимни причини, свързани с публичното здраве
- клубовете са били избрани чрез процедура, която не е била обективна, прозрачна и недискриминационна, така че избраните клубове да не бъдат считани за класирали се на спортен принцип
- има публично възприятие за несправедливост по отношение на квалификацията на клуба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация