Край на груповото обучение по тенис заради коронавируса

10:36
Край на груповото обучение по тенис заради коронавируса

Столичните тенис кортове трескаво се подготвят да отворят врати съобразно новите разпоредби на здравния министър заради коронавируса. Сред тях е и столичният MG Tennis Club, който само ден след разрешението очаква практикуващите аристократичния спорт.

Едно от новите изисквания е на кортовете да се играе само по двама тенисисти, не и по двойки. Забранено е ползването на съблекални. На територията на комплекса не се допускат хора, които не играят. Не се провежда и групово обучение, разясни в интервю за БГНЕС спортният директор на тенис клуба Стефан Йорданов.

Друга мярка на здравното министерство задължава собствениците на открити площи да реорганизират масите на разстояние два метра и половина една от друга. Йорданов споделя, че чисто икономически това допълнително ще ги удари в приходите. Досега е имало около 17-18 маси по 5 стола. В момента те ще бъдат намалени на 9 маси по 2 стола.

„Това са само част от мерките, към които веднага се адаптирахме. Нашият бизнес, както много други пострада сериозно във времето, в което бяхме затворени. Въпреки тежката ситуация и забраните, ще продължим да търсим начини да възвърнем предишните нива на бизнеса“, каза той и като пример посочи, че половината от приходите в бизнеса идват от груповото обучение.

Заповедта на здравния министър, с която се разрешава индивидуалния спорт, дойде през тази седмица. Спортният директор обаче призна, че е изненадан защо толкова се е забавила. Тенис клубовете още при налагането на мерките са имали предложения как може да продължат да функционират без да се налага да затварят.

По отношение на развитието на световния тенис Йорданов смята, че всякакви срокове за рестарт на турнирите са спекулации, тъй като динамиката на пандемията се мени непрекъснато.

„Не може да се правят никакви предвиждания. Не ми се струва, че тенисът ще се рестартира до края на летния сезон. Знаете, че публиката е много важен фактор. Обмисля се да се пускат и мачове без публика. Въпреки различните планове, не мисля, че професионалният ATP тенис ще се завърне до края на лятото. Надяваме се това да стане до няколко месеца. Правя уточнение, че говорим за големите турнири по света. Иначе тези на ниско национално ниво в България започват лека-полека, има готов календар“, заяви Стефан Йорданов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация