Горанов разкри колко дължи Божков на държавата и попари надеждите на Левски

14:46
Горанов разкри колко дължи Божков на държавата и попари надеждите на Левски

Финансовият министър Владислав Горанов коментира нападките на Васил Божков спрямо него и разкри какви са били разговорите между двамата. Финансистът е категоричен, че проблемите на Божков могат да приключат бързо, ако той плати дължимото към държавата, което е на стойност 700 милиона лева. Според Горанов фирмите на бизнесмена са привили милиарди оборот в този момент и таксите трябва да се плащат.

Също така Горанов засегна и темата с искането на феновете на Левски за кредит от държавата. Той уточни, че не вижда механизъм, по който това да се случи.

„Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков и не виждам нищо лошо в това. Така, както съм срещал в моя кабинет и г-н Валентин Златев, и г-н Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към г-н Божков с изключение на едно: през всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали закона за хазарта като е декларирал и внасял по-малко такси. По този начин загубата на бюджета се изчислява на 700 млн. заедно с лихвите. На мнение съм, че и в момента ако г-н Божков иска, да заплати това, което не е платил навреме, защото фирмите, които се свързват с него, са генерирали милиарди оборот през периода, през който са действали. След като заплати тази сума, той ще има и моралното, и нормативното право да претендира пред комисията по хазарт за продължаването на своя бизнес.

Не разбирам аргументите на г-н Божков за оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители, заедно с членове на комисията, са прилагали грешно закона. В резултат на което се дължат 700 милиона лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил от мен съвет да не плаща данъци, нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа.

Нямам никакви притеснения. Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността  му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България.  Неговите искания бяха изравняване на облагането на онлайн хазарта с наземния. Тези негови твърдения за облекчаване не получиха подкрепа, в резултат на което заради грешното прилагане на закона са се натрупали тези задължения.

Аз назначавам шефа на комисията по хазарт. В комисията има и представители на ДАНС, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, НАП... Никъде в закона няма функция министърът на финансите да контролира или надзирава комисията по хазарт. Тя е колективен, самостоятелен орган и единствено тя има право да регулира и лицензира хазартната дейност в България. Тази криза възникна заради междуособици в хазартната групата, която оглавяваше Божков. Тъй като знаете, че за това некоректно отчитане се разбра по повод на сигнал от негови партньори. Единственото нещо, което можех да направя като финансов министър в този момент , е да възложа финансова инспекция. В момента, в който се установи, че комисията по хазарт е прилагала некоректно закона за хазарта, в този момент смених членовете, съгласувано с моите колеги, които определят членовете. И стартирахме процедура по несъбраното в бюджета. Който иска да е коректен, да си внесе тези 700 милиона и тази тема ще отпадне. Друг е въпросът, че доколкото съм информиран, има други обвинения, които не са свързани с хазартната му дейност. Тях обаче не мога да ги коментирам, тъй като не съм запознат в детайли”, каза Горанов, след което отговори по следния начин на въпрос за евентуален кредит на държавата към Левски.

„Не съм достатъчно добре запознат с последните развития около клуба Левски, но със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества е било предизвикателство. Това е един скъп спорт, защото вътре в него спортистите и тези, които ръководят футбола, са с високи заплати. Така че разходът на един клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета. Неслучайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които беше формирало към различни длъжници. Немалка част и към НАП. Така че да кредитираме едно търговско дружество не знам колко е съвместимо с правилата за държавните помощи. Деликатна е темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества. В случая футболни клубове. Тук футболните хора, няколко пъти съм го коментирал, могат да се съберат и да решат друг тип устройство. А не търговски дружества. Но към този момент ситуацията е такава. Не намирам механизъм директно българската държава да кредитира или финансира от данъци професионалните футболни клубове”, завърши Владислав Горанов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация