В Испания обсъждат конкретна дата за подновяването на Ла Лига

14:19
В Испания обсъждат конкретна дата за подновяването на Ла Лига

Президентът на Испанската Ла Лига заяви, че се надява сезонът да бъде подновен на 12 юни, но призна, че ръцете им са вързани заради правителството и здравните експерти.

Хавиер Тебас говореше часове, след като петима играчи от първите две дивизии на Испания тестваха положително за коронавирус. Впоследствие той потвърди, че трима души от неиграещия персонал също са с положителни проби. 

„Бих искал сезонът да бъде рестартиран ан 12 юни, но всичко зависи от броя заразени и починали. Последната дума ще имат здравните власти. Те обясняват какво може да се направи. Не избързваме, не сме ние хората, които определят фазите“, започна той за Movistar.

Независимо от новината за новите случаи на коронавирус, Тебас настоя, че Испания е на прав път към скорошно възобновяване на спорта. „Очаквахме повече – около 25-30 души, според цифрите в Бундеслигата и потентността на вируса в Испания. От 2 500 души само осем тестваха положително. Играчите вече са в последна фаза на заразата и тази седмица ще бъдат тествани отново“. Тебас добави, че когато сезонът бъде подновен, футболистите ще бъдат тествани 24 часа преди срещите. 
„В обстановка на двубой, инфекцията е на практика невъзможна, защото проведохме проучване, с което ще покажем, че най-малък риск от заразяване има по време на мачове, ако всеки уважава медицинския протокол. Ако нещата се правят както трябва, не би трябвало да има инфекции. Ако се появят например пет в един отбор, това ще предположи, че има пренебрежение“.

Играчите в първите две нива на испанския футбол получиха зелена светлина за провеждане на индивидуални занимания на тренировъчните си игрища миналата седмица. От Ла Лига настояват, че идентифицирането на заразени играчи чрез положителни проби е част от плана за постепенно завръщане към футбола в Испания. Петимата заразени футболисти ще бъдат поставени под задължителна двуседмична карантина, като ще могат да подновят тренировки само след два отрицателни теста. Планът включва първоначалното провеждане на индивидуални занимания, преди завръщането към групови тренировки. Играчите на Барселона проведоха първи тренировки в петък, докато Реал Мадрид ще се завърнат на тренировъчното игрище в понеделник.

Медицинският протокол включва пристигането на играчите по различно време и вече облечени по екипи. Те трябва да носят маски и ръкавици, като температурите им ще бъдат измерени преди влизане в базите. В края на тренировките, те взимат нов екип и душ по домовете си. Миналата седмица наставникът на Леганес Хавиер Агире сподели, че предложената дата за завръщане на първенството е 20 юни. Очаква се футболните срещи да се играят при закрити врати в продължение на няколко месеца. Тебас каза още, че прекратяване на шампионата не е обсъждан, тъй като икономическите щети са от порядъка на 1 млрд. евро. Третото и четвъртото ниво на Испания няма да завършат сезоните си, стана ясно от изявление на местната футболна федерация (РФЕФ) в сряда. Промоцията ще бъде решена чрез плейофи, като няма да има изпадащи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация