Батков: Акциите на Левски в момента са ничия собственост

15:47
Батков: Акциите на Левски в момента са ничия собственост

Акциите на Левски в момента са ничия собственост. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият собственик на синия клуб Тодор Батков. Той разкри, че е останал доста разочарован от начина, по който акциите пристигнаха от Дубай чрез пратка, чийто куриер се оказа журналистът Сашо Диков. Вчера рано сутринта стана ясно, че настоящият финансов благодетел на столичния гранд – Васил Божков, е джиросал акциите на Левски на премиера Бойко Борисов, който впоследствие ги отказа.

„Доста съм разтревожен, това което се случи вчера, доста ме разочарова. Очаквах г-н Божков да постъпи като мен – аз джиросах акциите си на новите собственици. Очаквах той да ги даде на феновете, на Константин Папазов или в краен случай на дружество по член 187 на Търговския закон. Там единствената разлика е, че не могат да гласуват, не формират мнозинство и не могат да участват в Общо събрание на акционерите, като в срок от три години да се освободят. Аз имах подобен случай в началото на 2004, когато беше обявена втората забрана на Майкъл Чорни за влизане в България. Тогава г-н Чорни, дълбоко обиден, категорично ми заяви „Аз се оттеглям, дай акциите на вътрешния министър“. Аз му казах, че това няма как да стане – формално той няма как да ги вземе и не може да се постъпва така с Левски“, започна той.

“Когато бяха най-тежките ми месеци като президент, Папазов без да го моля, отиде и изтегли влог от 95 000-100 000 евро кеш за Левски, връщах му го допреди две години. Нормално е феновете да се включат в условията на доста развит бизнес, да не се харчи безогледно. Но, духът излезе от бутилката в последните две години – много се увеличиха разходите, привлякоха се скъпи игрчи, много често надценени, с високи заплати и идва денят Х, в който благодателят не може да покрива сметката – следват колосални искове срещу Левски, играчите могат съвсем спокойно да разтрогнат и да съдят клуба. 2015-а дадох акциите на три физически лица, след това се оттеглих от клуба. Впоследствие те отидоха в Спас Русев, който по някаква причина ги даде на Йовов. Той ги джироса на Божков, а Божков – на Попов. На 8 май г-н Попов е джиросал акциите на премиера Бойко Борисов“.

„Така или иначе, в качеството си на юрист, чия собственост са акциите на Левски в момента? Моето мнение е, че е започнала процедурата по предаване на акциите от Попов към Борисов, но тази процедура е прекъсната и в момента акциите са в неясно положение, по-скоро ничии. В Търговския закон е написано, че прехвърлянето на поименни акции става с джиро в писмена форма – не е записано в закона, че другата страна трябва да изрази съгласие, да даде индикация, че поема качество на собственик на тези акции. Аналог има със завещанията – може да бъде оформено без знанието на другия човек. Във всеки момент Божков може да анулира джирото – ако няма последващи действия от Попов, да се задраска джирото да се направя на някой друг, акциите си остават в това положение.

„От останалите 14%, 10 от тях са на Тръст „Синя България“ – ако не се намери решение, да се мисли в посока обезсилване. Синият клуб трябва да засили маркетинга и да се намалят разходите. Тези акции са реални пари, дошли от мен. Дал съм в продължение на 11 години 45-46 млн. лв. Не съжалявам, донесох усмивка на стотици хиляди хора. В продължение на шест години г-н Божков беше президент на ЦСКА (от 2000-2006). В нормални отношения сме, не сме били близки и не сме се чували от януари насам. Проявете разум, мили хора, все пак става въпрос за най-голямото нещо в България – футболен клуб Левски, ако не можете да помогнете, поне не пречете!“, призова за финал в студиото Батков.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация