“Градинският сблъсък” в овчарския скок и с женски вариант

19:13
“Градинският сблъсък” в овчарския скок и с женски вариант

След изключително успешното провеждане на “Финалния градински сблъсък” между трима от най-добрите в света състезатели в овчарския скок по-рано този месец, сега Световната атлетика планира да направи същото импровизирано състезание и при жените.

Преди две седмици олимпийският шампион от Лондон 2012 Рено Лавийени, двукратният световен шампион Сам Кендрикс и световният рекордьор Мондо Дуплантис се изправиха един срещу друг, всеки от градината на своята къща в три различни точки на света, а задачата им бе да преодолеят петметровата бариера възможно най-много пъти в рамките на половина час. След здрава битка Дуплантис и Лавийени си поделиха победата с по 36 успешни опита, докато Кендрикс успя да направи 26 успешни скока. Макар и нестандартно, събитието бе наблюдавано от много феновете на леката атлетика по света в период, в който не се провеждат почти никакви спортни състезания заради пандемията от COVID-19.

Сега Световната атлетика ще организира “Градински сблъсък” и за най-добрите жени в овчарския скок. Олимпийската шампионка от Гърция Катерина Стефаниди, двукратната шампионка на САЩ на закрито Кейти Нажат и шампионката от Игрите на Британската общност Алиша Нюман ще се срещнат в дистанционен сблъсък, в който ще трябва да преодолеят 4 метра възможно най-много пъти за 30 минути, като отново ще има директна видеовръзка от три различни локации – Атина, Гърция (Стефаниди), Мариета, Джорджия, САЩ (Нажат) и Онтарио, Канада (Нюман).

“Когато гледах момчетата как направиха общо 98 успешни опита, си казах, че това ще е невъзможно да се повтори. Но когато опитах сама, не бях толкова далеч от техните резултати. Това е един забавен начин жените да се изправят срещу мъжете. Мисля, че е доста вероятно да ги победим, или някоя от нас индивидуално, или общо като група. За нас е много важно да спечелим, за да можем след това да им го натякваме до края на кариерите си”, пошегува се Стефаниди.

“Изчислихме, че еквивалентът на 5 метра за мъжете е около 3.85 метра за жените, но решихме, че 4 метра е по-разпознаваема височина. Така че си поставяме малко по-висока цел, което може да ни коства няколко успешни опита, но въпреки това се целим в 100 успешни преодолявания”, допълни гъркинята.

Финалният градински сблъсък при жените ще се състои в събота, 16 май, в 20:00 часа българско време и ще бъде предаван директно на сайта и в ютюб канала на Световната атлетика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация