НХЛ рестартира с плейофи с 24 тима в два града

12:18
НХЛ рестартира с плейофи с 24 тима в два града

Националната хокейна лига обяви, че ще прекрати остатъка от редовния сезон и ще процедира директно с плейофи с 24 тима в два неутрални града.

Комисионерът на лигата Гари Бетман заяви, че промененият график ще „произведе заслужен носител на Купа Стенли“ след сезон, който бе преустановен заради пандемията от коронавирус. Въпреки това, той не даде конкретна дата за подновяване на кампанията, като все още не са ясни и двата града-домакини. Официалните тренировъчни лагери няма да стартират до най-рано 1 юли, добави той. Сезонът в НХЛ е преустановен от 12-и март насам заради коронакризата, като всички играчи остават под задължителна карантина. Бетман разкри, че десет града са сред вариантите за приемане на плейофите, включително седем от САЩ – Чикаго, Кълъмбъс, Далас, Лос Анджелис, Лас Вегас, Минеаполис, Питсбърг. Трите канадски града са Торонто, Ванкувър и Едмънтън.

Комисионерът каза, че лигата е избрала по-дълъг списък с градове-кандидати в опит да запази гъвкавостта в графика. „Не искахме да се ограничаваме. Не искаме да отиваме на място, където има много случаи на вируса или на място, където няма да проведем достатъчно тестове. Ще има доста голямо тестване. То трябва да бъде на разположение, без да отнеме от местните нужди“, сподели той. Въпреки че трите канадски града са все още сред кандидатите, Бетман по-късно заяви пред журналисти, че освен ако Канада не свали задължителната си 14-дневна карантина, НХЛ няма да се насочва северно от американската граница. „Не трябва да взимаме решение сега. Вероятно ще направим такова в следващите 3-4 седмици – тогава ще може по-добре да преценим каква е ситуацията с коронавируса в конкретното място“. Той повтори по-ранни информации, че плейофният формат ще стартира със серии 3 от 5, но финалът за Купа Стенли ще бъде в традиционния формат 4 от 7. „Готвим се да играем в края на лятото и началото на есента“, добави комисионерът.

Според предложения график, първите четири поставени от всяка конференция ще играят формат с групова фаза за определяне на топ отборите, излезли от първи кръг. Първите четири на Изток са Бостън Бруинс, Тампа Бей Лайтнинг, Вашингтон Кепиталс и Филаделфия Флайърс. В Западната конференция това са тимовете на Сейнт Луис Блус, Колорадо Аваланч, Вегас Голдън Найтс и Далас Старс. Останалите 16 тима от двете конференции ще играят във формат 3 от 5 в първи кръг. Останалите в плейофите на Изток ще противопоставят следните двойки: Питсбърг (5) срещу Монреал (12), Каролина (6) срещу Ню Йорк Рейнджърс (11), Ню Йорк Айлендърс (7) срещу Флорида (10) и Торонто (8) срещу Кълъмбъс (9). На Запад двубоите са следните: „Едмънтън (5) срещу Чикаго (12), Нешвил (6) срещу Аризона (11), Ванкувър (7) срещу Минесота (10) и Калгари (8) срещу Уинипег (9).

Срещите ще се играят при закрити врати. Докато играчите и НХЛ постигнаха консенсус относно формата, Асоциацията на играчите в лигата все още не е одобрила официално завръщане за приключване на сезона. Бетман заяви, че лигата и клубовете ще се обединят за да похарчат милиони долари за провеждането на 30 000 теста за играчи, треньори, съдии и персонал. „Трябва просто да се направи математиката. Нашите медицински съветници ни казват, че до времето, в което вече играем през лятото, ще бъде относително незначителен брой за сметка на общия брой налични тестове“.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация