128 години от основаването на Ливърпул

15:34
128 години от основаването на Ливърпул

Днес се навършват 128 години от основаването на един от най-великите клубове в историята на английския и световния футбол - Ливърпул ФК. Събитията, довели до създаването на клуба на практика започват през март 1892 година, но на 3 юни 1892 основателят на клуба Джон Холдинг получава сертификата, който официално дава началото на отбора.

Ливърпул е 6-кратен шампион на Европа и 18-кратен първенец на Англия. За последно тимът триумфира в първенството на Англия през 1990 година, а този сезон е съвсем близо до първата си титла след учредяването на Висшата лига през 1992 (дотогава Първа дивизия). Очаква се след рестартирането на сезона, който бе прекъснат заради пандемията от коронавирус, Ливърпул най-сетне да сложи край на 30-годишното чакане.

В своята история Ливърпул е печилил 7 пъти ФА Къп и рекордните 8 пъти Купата на лигата на Англия. В Европа клубът има богата колекция от трофеи, като освен 6-те триумфа за КЕШ/Шампионска лига (рекорд за Англия, за последно през 2019), мърсисайдци са вдигали 3 пъти Купата на УЕФА (днес Лига Европа, рекорд за Англия). Тимът има и 4 Суперкупи на УЕФА/Европа, което също е рекорд за английски клуб. В края на миналата година, под ръководството на германския специалист Юрген Клоп, Ливърпул спечели и първата в историята си световна клубна титла.

Играчът с най-много мачове за Ливърпул е Йън Калахан (857), а втори и трети са съответно Джейми Карагър (737) и Стивън Джерард (710). Реализатор №1 за всички времена на клуба във всички турнири пък е уелсецът Йън Ръш с 346 попадения. Втори е Роджър Хънт с 286 гола, като той е лидер по най-много попадения в първенството (245).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация