Пълният обзор на кръга от Лига Европа

16:11
Пълният обзор на кръга от Лига Европа
Интерес за всички нас предизвикаха сблъсъците от втория кръг на турнира Лига Европа, в който участие взеха българските представители Левски и ЦСКА. "Сините" загубиха с 0:4 на "Георги Аспарухов" от тима на италианския Лацио. "Армейците" също загубиха, но с 0:2 при гостуването на друг тим от Ботуша - Рома.

Следват всички резултати и класиране по групи в Лига Европа:

Група 1:
Андерлехт - Аякс (0:0)1:1
Поли Тимишоара - Динамо Загреб (0:1)0:3

Този мач се разви доста драматично въпреки скучното първо полувреме, когато Аякс имаше леко предимство и не успя да поведе в резултата след пропуски на Луис Суарес. Началото на второто полувреме също не предложи интересни ситуации и се стигна до 72-а минута когато ветеранът Денис Ромедал изведе гостите напред. В 82а минута бившият футболист на Аякс Ван Дам сега играч на Андерлехт получи червен картон и остави съотборниците си да доиграят мача с човек по-малко. Въпреки това Андерлехт се мобилизира и заслужено в 85-а минута достигна до изравняване на резултата, чрез Легеар за 1:1. При този резултат завърши и мачът, който беше един от интересните двубои от Лига Европа миналата вечер.
В другия мач от групата Динамо Загреб надделя категорично над Поли Тимишоара с класическото 3:0 и така след изиграването на 2 мача от група 1 класирането е следното:
\"\"
Група 2:
Валенсия Дженоа (0:1)3:2
Славия Прага Лил (1:0)1:5

В група 2 се състоя един от най-интересните двубои от 2-я кръг на Лига Европа между съставите на Валенсия и Дженоа, които очаквано направиха много красив мач изпъстрен с много голови положения и съответно голове във мача. Мачът започна очаквано с домакински натиск, но Валенсия така и не успяваше да пробие добре подредената защита на Дженоа и противно на логиката в 42-а минута италианците успяха да поведат в резултата чрез Флокари. Второто полувреме също като първото започна вихрено за Валенсия след негативния резултата от първата част и до 56-а минута успяха да обърнат резултата в своя полза след голове на Давид Силва в 52-а минута и Никола Жигич в 56-а минута. След този бърз обрат отборът на Валенсия се поотпусна малко, от което се възползва Харджа в 64-а минута и доведе резултата до 2:2 след изпълнение на дузпа. В следващите 10-а минути Дженоа имаше и възможност да поведе отново, но само намесите на вратаря на "прилепите" предотвратиха това да се случи. Към края на мача Валенсия отново взе инициативата в мача и успя да поведе резултата след бързото изравняване от страна на Дженоа. Това се случи 82-а минута след перфектно изпълнена дузпа от голмайстора на Валенсия Давид Вия. При резултат 3:2 завърши и срещата, която се превърна в една от най-интересните и интригуващите от 2-я кръг на Лига Европа. В другата среща от групата Славия Прага бе разгромена от гостуващи Лил с 1:5 въпреки, че на през първото полувреме чехите водеха в резултата с 1:0. С тази победа Лил се изкачи на второ място в групата.
\"\"
Група 3:

Хамбургер Апоел Тел Авив (3:1)4:2
Селтик Рапид Виена (1:1)1:1

В тази група изненада е много доброто представяне на Рапид Виена, които са и изненадващите водачи в групата след изиграването на 2 мача. Рапид успя да достигне до равенство срещу гранда на шотландския футбол Селтик като гост - 1:1. В другата среща Хамбургер победи с 4:2 Апоел Тел Авив в най-резултатния мач от Лига Европа тази вечер. С два гола за германския тим се отличи Маркус Берг, а по веднъж се разписаха Елерио Елиа и Зе Роберто. За Хамбургер победата беше без задължителна след загубата в Австрия преди две седмици.
\"\"
Група 4:
Спортинг ЛисабонХерта (1:0)1:0
Вентспилс Хееренвеен (0:0)0:0

В дербито от тази група Спортинг се наложи с минималното 1:0 срещу Херта след ранен гол на Силва още в 18-а минута. Голмайсторът в тази среща бе изгонен в края на мача, но беше вече твърде късно Херта да се опита да промени нещо на терена. В игра за Херта през второто полувреме се появи и Валери Домовчийски, но той не успя да помогне на отбора си да стигне до нещо в срещата. В другата среща малко изненадващо Вентспилс стигна до скучно 0:0 с холандския Хееренвеен.
\"\"
Група 5:
Фулъм Базел (0:0)1:0
Рома ЦСКА (2:0)2:0

Мачовете в тази група преминаха без изненади и логично домакините в срещите взеха победи в мачовете си. Фулъм спечели минимално с 1:0 срещу добре играещият отбор на Базел, който в миналия кръг победи категорично Рома като домакин с 2:0. И така на "вълците" не остана нищо друго освен да търсят задължителна победа срещу ЦСКА София и логично я постигнаха, след като вкараха два бързи гола в средата на първото полувреме. Първо Окака Чука се възползва от грешка в отбраната на ЦСКА и останал очи в очи със стража Караджов не сбърка и откри резултата за 1:0. Три минути по-късно Симоне Перота успя да удвои резултата след пас зад защитата на ЦСКА. В края на полувремето Иван Стоянов не успя да намали резултата след като бе изведен от Маркиньос сам срещу вратаря на Рома, успя да пусне топката покрай вратаря, но притичалият в последния момент Рийзе успя да изчисти в последния момент топката в корнер. След като Рома поведе на бързо с 2 гола общо взето срещата се доиграваше. След почивката Пенев се опита да промени нещата на терена като вкара в игра трима атакуващи футболисти – Делев, Платини и Манчев, но така и те не успяха да доведат поне до почетен гол за ЦСКА и срещата завърши при непроменен резултата 2:0 за Рома.
\"\"
Група 6:
Галатасарай Щурм Грац (0:1)1:1
Динамо Букурещ Панатинайкос (0:0)0:1

В тази група се получиха доста интересни резултати, след като Галатасарай не успя да победи в къщи отбора на Щурм Грац и стигна само доо равенство от 1:1, след като в първия си мач от групата успя да разпилее като гост Панатинайкос с 1:3. В другата среща, която се яви своеобразно балканско дерби, Панатинайкос надделя трудно над Динамо Букурещ след късен гол в 79ата минута на капитана Карагунис.
\"\"
Група 7:
Ред Бул Залцбург Виляреал (1:0)2:0
Левски - Лацио (0:2)0:4

В група 7 където се намира другият български представител от Лига Европа Левски стана доста интересно след като Ред Бул Залцбург успя да излезе на първо място в групата след 2 поредни победи - първо като гост на Лацио и сега като домакин на Виляреал. Домакините започнаха много надъхано и още в първите минути показаха, че единствената им цел е победата. Съперниците си размениха по няколко опасни атаки, преди Ред Бул да нанесе своя удар в 21-а минута, когато топката беше доставена до централния нападател Марк Янко и той простреля Диего Лопес. "Жълтата подводница" се опита да реагира, но не успя да стигне до чисти голови положения. След почивката отново Виляреал водеше играта, но се стигна се до 84-а минута, в която отбраната в жълто остави Тчой необезпокояван и с удар от малък ъгъл да сложи точка на спора. В другата среща Левски София загуби катастрофално от намиращият се в криза отбор на Лацио с разгромния резултат 0:4. Играта на Левски бе под всякаква критика, без желание и липса на синхрон между защита, халфове и нападение. Лацио пристигна в София за победа и я постигне без много напрежение, след като не срещната никаква съпротива от страна на българския шампион. Мачът беше изпълнен с множество грешки в защита от страна на Левски и е логично отбор от ранга на Лацио въпреки, че в момента не е във върхова спортна форма, да се възползва от това. Головете за Лацио отбелязаха Матусалем (22 мин.), Сарате (45 мин), Мени (67 мин.) и Роки (74 мин). Този резултат допълнително задълбочи кризата в Левски, които вече 5 поредни мача не могат да стигнат до победа.
\"\"
Група 8:
ТвентеСтяуа (0:0)0:0
ФК Шериф Тираспол – Фенербахче (0:0)0:1

В група 8 втория кръг противопостави отборите на Твенте и Стяуа, които направиха доста скучен мач, завършвайки 0:0. Този резултат е малко изненадващ като се има в предвид, че в първия си мач Твенте успя да победи като гост турския гранд Фенербахче като гост с 2:1. В тази среща футболистите на Стяуа бяха водени за първи път от новия треньор Михай Стойкица, което даде импулс в играта на Стяуа и те успяха да се доберат до равенство в срещата и спечелването на 1т. Другата среща протече без изненади и след като загуби първия си мач Фенербахче стигна до икономична победа над молдовския Шериф с гол на плеймейкъра на турците Алекс в 53-а минута. В класирането водач е отборът на Твенте с 4т., следван от Фенербахче с 3т.,Стяуа 2т. и на последно място Шериф с спечелена само 1т. от два мача.
\"\"
Група 9:
БАТЕ Борисов – Евертън (1:0)1:2
АЕК Бенфика (1:0)1:0

В тази среща група се очакваше с голям интерес срещата между АЕК Атина и Бенфика, а другата среща Бате Борисов – Евертън бе на заден план. АЕК Атина се наложи трудно с 1:0 като домакин над португалския гранд Бенфика с попадение на Майсторович в 43-а минута. Четири минути преди края Георгеас от тима на АЕК получи втори жълт, респективно червен картон. Английският Евертън надви БАТЕ Борисов (Беларус) с 2:1 като гост. Кошмарът на Левски и Литекс поведе с 1:0 в 16-а минута с гол на Ликтарович. През второто полувреме обаче "карамелите" осъществиха пълен обрат. В 68-а минута белгиецът Маруан Фелайни изравни, а в 77-а австралийският атакуващ халф Тим Кейхил донесе победата на гостите.
\"\"
Група 10:
Шахтьор Донецк - Партизан (2:0)4:1
Тулуза Клуб Брюж (0:0)2:2

Шахтьор Донецк разгроми Партизан Белград с 4:1 в мач от Група 10 на Лига Европа. Марко Ломич си отбеляза автогол и изведе украинците напред в резултата в 24-а минута, а в 38-а Луис Адриано вкара втори гол за домакините. В 54-а минута Жадсон сложи край на интригата с трето попадение за носителя на Купата на УЕФА през миналия сезон. Поражението на сръбския гранд стана пълно в 67-а минута, когато Ярослав Ракитский направи резултата 4:0. Адем Ляич все пак отбеляза почетното попадение за "гробарите" в 86-а минута. В другия мач от групата френският Тулуза и белгийският Брюж завършиха 2:2. Джоузеф Акпала изведе гостите от Клуб Брюж напред в резултата в 53-а минута, но само две минути след това Муса Сисоко изравни. Тулуза поведе с 2:1 в 84-а минута с гол на Андре-Пиер Жиняк и вече се виждаше като победител, но в 90-ата минута Иван Персич попари домакините и изравни.
\"\"
Група 11:
ПСВ Айндховен - Клуж Напока (1:0)1:0
ФК Копенхаген - Спарта Прага (1:0)1:0

Станислав Манолев беше титуляр за ПСВ Айндховен, който победи с 1:0 гостуващия ЧФР Клуж и поведе в класирането на група 11 от Лига Европа. Българският национал игра 90 минути и отново беше един от най-добрите на терена, като дори можеше да се разпише, но късметът му изневери. Единствения гол за холандския гранд реализира Осман Бакал в 8-ата минута. За ЧФР Клуж в заключителните минути се появи бившият нападател на ЦСКА Неи. Голът за ПСВ падна в 8-ата минута след като центриране на Джуджак намери непокрит Бакал и той откри резултата. Пропуски на Афелай, Джуджак и Тойвонен лишиха ПСВ от изразителна победа. Гостите не можаха да застрашат сериозно Исаксон. В другия мач от групата ФК Копенхаген надви с минималното 1:0 Спарта (Прага) с гол на Н\'Дойе в 25-ата минута. В класирането ПСВ вече е с 4 точки, пред ЧФР Клуж и ФК Копенхаген с по 3 и Спарта с 1.
\"\"
Група 12:
Вердер Бремен - Атлетик Билбао (2:0)3:1
Аустрия Виена - Насионал Мадейра (0:1)1:1

Вердер записа втора поредна победа в група 12 на Лига Европа и води в класирането с 6 точки. "Бременските музиканти" се справиха с Атлетик Билбао с 3:1. Резултата откри Хънт в 18та минута, а до почивката бразилският бранител Налдо удвои. В средата на второто полувреме Петер Нимайер остави тима си с човек по-малко след два жълти картона, но гостите от Испания не се възползваха. Силите им стигнаха само за почетно попадение на Йоренте в 90-а минута, а секунди по-късно Торстен Фрингс от дузпа оформи крайното 3:1. В другата среща от групата Аустрия Виена направи 1:1 с португалския Насионал. Австрийците изпуснаха дузпа още в началото чрез Миленко Ачимович. В 35-а минута Руи Микаел откри за гостите, но през второто полувреме Аустрия доминираше и заслужено стигна до точката с гол на Шумахер.
\"\"


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация