Копа дел рей '80: Реал Мадрид - Реал Мадрид

14:57
Копа дел рей '80: Реал Мадрид - Реал Мадрид

На 4 юни 1980 година във футболната история нс Испания се запечатва забележителен прецедент. Тогава се играе финалът за Купата на краля, а съперниците се познават много добре. Реал Мадрид излиза в битка за трофея срещу дублиращия си тим - Реал Мадрид "Б". Реал Мадрид Кастийя, както е познат в Испания, прави феноменален рейд в Ла Копа, отстранявайки четири тима от елита.

Такъв финал не се е случвал преди и няма да се случи предвид новите регламенти на Кралската испанска футболна федерация. Федерацията вече не допуска участието на дублиращи тимове в надпревата за Купата на краля. Прословутият ход на Реал Мадрид "Б" започва с дуел срещу Екстремадура, който е матиран в два мача. Следва сблъсък с Алкоркон във втория кръг, като Реал печели като гост с 4:1. Третият противник е Расинг Сантандер, а успехът също е забележителен - 3:0.

Четвъртото препятствие изглежда невъзможно за преодоляване след първата среща - Еркулес печели с 4:1, но именно последният гол, отбелязан в 90-ата минута, дава шансове на кастилци. Реваншът с тима от Аликанте се играе на "Сантиаго Бернабеу", като първоначално там присъстват 40 хиляди души, но на почивката кралският клуб отваря вратите за свободен достъп и стадионът се пълни. Реал печели с 4:0 след продължения.

Идват големите мачове от фазата на 1/8-финалите. След 0:0 в първия дуел с Атлетик Билбао момчетата от Мадрид печелят с 2:1 в ответната среща на Старата Катедрала. "Никой футболист на Атлетик не ни поздрави, но публиката ни аплодира силно", разказа тогавашният втори капитан Кастро.

На 1/4-финал срещат Реал Сосиедад. "Чури урдин" са много силен отбор и неслучайно стават шампиони на Испания през 1981 и 1982 година. Първият мач е за баските - 2:1 на "Аноета". Дубълът обаче удря у дома - 2:0. Полуфиналът срещу Спортинг Хихон обаче е брилянтният мач за неопитните "бланкос". Спортинг печели с 2:0 на "Ел Молинон", но реваншът е унищожителен за дубъла на Реал. Още до 60-те минута резултатът е 4:0, а срещата приключва при 4:1.

Така се стига до мечтан финал с Реал Мадрид. На финала "батковците" от Реал Мадрид не показват пощада и бият с 6:1. Момчетата от дубъла излизат притеснени и това се отразява на играта и резултата. Големият им успех - достигането до финала, им позволява да участва в турнира за КНК. В Европа те се изправят срещу носителя на Купата на Англия Уест Хам. Реал печели на "Сантиаго Бернабеу" с 3:1, но губи реванша с 1:5, който се играе пред празни трибуни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация